ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η γενέτειρα του Αγίου Μάξιμου Γραικού τιμά τον “Φωτιστή” των Ρώσων
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γενέτειρα του Αγίου Μάξιμου Γραικού τιμά τον “Φωτιστή” των Ρώσων

Η Άρτα τίμησε τον 'Αγιο Μάξιμο Γραικό, τον "Φωτιστή" των Ρώσων, με την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.Ο Ιερός Ναός ανοίγει τον δρόμο του προσκυνηματικού τουρισμού από την Ρωσία, προς την πόλη της Άρτας.

Το "δρόμο" για τους Ρώσους προσκυνητές ανοίγουν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάξιμου Γραικού, του "Φωτιστή" των Ρώσων, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

«Ήταν καιρός πλέον, η Άρτα να τιμήσει τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, το βλάστημα και καύχημα της, τον ένδοξο αγωνιστή της Ορθοδοξίας και γενναίο αθλητή της πίστεως», είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τον Μάιο του 2006 τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του Ναού, που βρίσκεται στη θέση «Τρίγωνο», κοντά στο ιστορικό γεφύρι.

© Sputnik/Oleg Makarov

Ο Ποιμενάρχης Άρτας κ.Ιγνάτιος, με τους Αρχιερείς, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.Χρυσόστομο, Έξαρχο της Δυτικής Τανζανίας Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και πολλούς κληρικούς της Μητροπόλεώς Άρτας, καθαγίασαν την Αγία Τράπεζα του νεόδμητου περικαλλούς Ιερού Ναού.

Σύμφωνα με το τυπικό των εγκαινίων, μετά την Ακολουθία του Όρθρου, έγινε τριπλή λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Μαξίμου. Στις 21 Ιουλίου 1997, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Ιγνάτιος παρέλαβε από τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β', τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, το οποίο υποδέχτηκαν οι πιστοί στην Άρτα με ευλάβεια τον Οκτώβριο του 1997.

Ο Άγιος των Ρώσων, ο μοναχός Μάξιμος, ο Μαξίμ Γκρέκ όπως τον ονόμαζαν, γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς του μετά την έξοδο της οικογενείας του από τον Μυστρά, λίγο πριν την πτώση του Δεσποτάτου.

Ο Μιχαήλ Τριβώλης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, στα 14 χρόνια του πηγαίνει σε συγγενείς του στην Κέρκυρα, για να συμπληρώσει την μόρφωση του,ενώ στην συνέχεια μεταβαίνει στην Φλωρεντία και την Βενετία, όπου συνδέεται με τον Άλδο Μανούτιο, τον εκδότη των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Οι θεολογικές του αναζητήσεις, των οδηγούν με το τέλος των σπουδών του στο Άγιο Όρος, όπου γίνεται μοναχός στα 35 του χρόνια, με το όνομα Μάξιμος, στην Μονή Βατοπεδίου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1515, ο ηγεμόνας της Μόσχας Βασίλειος Ιβάνοβιτς, γιος της Σοφίας της Παλαιολογίνας, απηύθυνε παράκληση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πρώτο του Αγίου Όρους, ζητώντας για ένα διάστημα στη Ρωσία το λόγιο Βατοπεδινό μοναχό Σάββα. Ο μοναχός Σάββας όμως, ήταν γέρος και άρρωστος, έτσι στη θέση του επιλέχθηκε ο Μάξιμος, Ο ηγεμόνας Βασίλειος και ο Μητροπολίτης της Μόσχας Βαρλαάμ, δέχτηκαν με μεγάλη τιμή τον Μάξιμο, ο οποίος άρχισε να ασχολείται αμέσως με την πλούσια βιβλιοθήκη του μεγάλου ηγεμόνα, ταξινομώντας τα ελληνικά χειρόγραφα, ενώ παράλληλα, άρχισε να μεταφράζει και να διορθώνει παλαιά και νέα έργα. Με τα χρόνια, το όνομα του Μάξιμου γινόταν όλο και πιο γνωστό, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εχθρότητες στην ηγεσία της Ρώσικης εκκλησίας και με στημένο κατηγορητήριο, για δημιουργία αίρεσης, μαγεία, κατάκριση και συνομωσία. Οδηγήθηκε δεμένος σε απομόνωση, στη μονή Βολοκολάμσκ όπου βασανίστηκε, ενώ του απαγορεύτηκε ακόμη και η Θεία Κοινωνία.

Το 1531, η δίκη του επαναλαμβάνεται με νέες κατηγορίες και η καταδίκη είναι, ισόβια δεσμά. Τότε, εγκλείστηκε στη μονή Οτρότς της πόλεως Τβέρης, όπου οι συνθήκες κράτησης καλυτέρευσαν, εξ αιτίας του επισκόπου, ο οποίος του επέτρεψε την πρόσβαση στα βιβλία και του έδωσε άδεια να γράφει.

Ο Άγιος Μάξιμος, έμεινε φυλακισμένος για 23 χρόνια, καθώς παρά τις εκκλήσεις των πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξανδρείας, δεν ήταν δυνατόν να απελευθερωθεί.

Τελικά, ο μοναχός απελευθερώθηκε το 1548 και έζησε στη μονή Αγίας Τριάδος, έξω από τη Μόσχα, όπου εξαντλημένος από το βάρος των δεσμών και τις πολύχρονες ταλαιπωρίες στη φυλακή, πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1556 σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, κυρίως στα ρώσικα. Ο μοναχός Μάξιμος, ήταν ο πρώτος που μαρτύρησε στη Ρωσία για την ορθόδοξη πίστη. Στον τάφο του στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ζαγκόρσκ, κτίστηκε παρεκκλήσι το 1812 και το 1988, ανακηρύχθηκε επίσημα Άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία.

Τον Ιούλιο του 1996 έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Γραικού.

Στην Άρτα υπάρχουν αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια,που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, ξωκλήσια και ερημητήρια, μοναδικοί τόποι λατρείας που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής και την επαφή με την πνευματικότητα της ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια κληρονομιά, η οποία σύμφωνα με τις τοπικές αρχές,θα δώσει ταυτότητα στον προσκυνηματικό τουρισμό του Νομού.

Μαίρη Τζώρα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ