ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ερμιτάζ επιστρέφουν 37 εικόνες
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Ερμιτάζ επιστρέφουν 37 εικόνες

Το Ερμιτάζ με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής ομοσπονδίας έλαβε από την ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (ФСБ) 37 εικόνες που είχαν κατασχεθεί. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της τριμερούς πράξης λήψης και διαβίβασης, αναφέρει η υπηρεσία τύπου του μουσείου.

Της μεταφοράς προηγήθηκε μια προσεκτική επιλογή των εικόνων: μεταξύ μερικών εκατοντάδων προτεινόμενων εικόνων, το προσωπικό του Ερμιτάζ επέλεξε 37. Η βασική αρχή της επιλογής ήταν να αναπαριστούν μία σπάνια εικονογραφία, όχι συνηθισμένη, ή να είναι προσωπογραφίες.

"Η καλλιτεχνική αξία που αντιπροσωπεύουν αυτές οι εικόνες είναι παραπάνω από τελετουργική. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίο θα πρέπει να βρίσκονται στο μουσείο, και όχι στην εκκλησία. Εχουμε επιλέξει τα αντικείμενα εκείνα που πλουτίζουν τις γνώσεις μας και παρέχουν υλικό για την μελέτη της ύπαρξης των εικόνων στη Ρωσία, της ύπαρξής τους στην κοινωνία. Την συλλογή μας συμπληρώνουν εικόνες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά  λαϊκής τέχνης, πολύ σπάνιες, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιότροβσκ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μουσείο παρουσιάζουν η εικόνα του αρχαγγέλου Μιχαήλ, του αρχαγγέλου Γαβριήλ, του  Νικολάου του Θαυματουργού, η εικόνα με την αναπαράσταση των έξι αγίων. Τα χαρακτηριστικά της γραφής τους μας επιτρέπουν να εικάσουμε οτι ανάγονται στις αρχές του ΧΙΧ αιώνα. Στη συλλογή του μουσείου Ερμιτάζ  θα ενταχθεί επίσης μία εικόνα με την μορφή του μεγάλου ρώσου γέροντα και πνευματικού του Σεραφείμ του Σάρωφ. Χρονολογείται από την έναρξη του ΧΧ αιώνα και είναι μία από τις παλαιότερες εικόνες του αγίου Σεραφείμ.

Σημαντική θέση στη συλλογή του Ερμιτάζ θα λάβουν και εικόνες, αποτελούμενες από σφραγίδες  (μικρές συνθέσεις με επιλεγμένες στιγμές της ζωής του απεικονιζόμενου αγίου, ή σημαντικά γεγονότα εορτών, τοποθετημένες γύρω από την κεντρική εικόνα) —μεταξύ των οποίων —" Η Γέννηση της Θεοτόκου", "Κάθοδος στον Αδη από διάφορες ιστορίες" με τέσσερις σφραγίδες. Με δύο σφραγίδες  "Η Κοίμηση Της Θεοτόκου", "Η Ανάσταση", καθώς και εικόνα με τέσσερις αναπαραστάσεις της Παναγίας: "Από δεινά πάσχουν", "Τιμωρία των απολωλόντων", "Ανακούφισε την θλίψη μου",  " Καταπράυνε τις οργισμένες ψυχές".

Οι εικόνες διαφέρουν στην λεπτότητα των γραμμάτων και στις αναλογίες της ομορφιάς.  Ακριβώς όσο δεν παίρνει καλύτερα, οι εικόνες αυτές που απεικονίζουν την ιστορία της επαρχιακής αγιογραφίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας του πρώτου μισού του 18ου αιώνα, αρχές του 20ου, με την παρουσία τους στις συλλογές Ζωγραφικής του τμήματος της  Ιστορίας του ρωσικού πολιτισμού του Ερμιτάζ, όπου παρελήφθησαν για φύλαξη, εμπλουτίζουν σημαντικά την μουσειακή μας συλλογή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: www.ria.ru