ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συλλογή με σπάνια αρχειακά χειρόγραφα του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι εκδόθηκε στο Ιβάνοβο
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλογή με σπάνια αρχειακά χειρόγραφα του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι εκδόθηκε στο Ιβάνοβο

Συλλογή αρχειακού υλικού που σχετίζεται με τη ζωή του σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, και το οποίο αποκτήθηκε το 2012 σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's, κυκλοφόρησε στην περιοχή Ιβάνοβο. Στο βιβλίο αυτό, έχουν συμπεριληφθεί άγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό αποσπάσματα χειρογράφων του σκηνοθέτη, στενογραφικές σημειώσεις συμβάντων που έχουν σχέση με την επαγγελματική του δραστηριότητα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Η συλλογή, όπως λένε οι αρχές, συνιστά την πρώτη επιστημονική, συστηματοποιημένη παρουσίαση του αρχείου του Ταρκόφσκι, το οποίο αποκτήθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής Ιβάνοβο, σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's και στη συνέχεια δωρίσθηκε στο μουσείο Γιούριεφτς της πόλης. Το αρχείο περιλαμβάνει πολύτιμα έγγραφα που έχουν σχέση με τη ζωή και το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.

Συγγραφείς των επιστημονικών άρθρων και σχολίων που περιλαμβάνονται στη συλλογή, είναι ιστορικοί και φιλόλογοι, μελετητές του έργου του Ταρκόφσκι. «Οι συγγραφείς προτείνουν στον αναγνώστη να μελετήσει προσεκτικά τις αρχειακές πηγές. Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνια έγγραφα: αποσπάσματα χειρογράφων του Αντρέι Ταρκόφσκι, στενογραφικές σημειώσεις συμβάντων που σχετίζονται με την επαγγελματική του δραστηριότητα, άγνωστες στο ευρύ κοινό φωτογραφίες, που αφορούν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ζούσε εξόριστος στο εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συλλογή περιλαμβάνει κι ένα μοναδικό CD με τη φωνή του Αντρέι Ταρκόφσκι, ο οποίος μιλάει για το έργο του, και συγκεκριμένα για τις ταινίες «Στάλκερ» και «Νοσταλγία», για τη σχέση του σκηνοθέτη και του θεατή, για το νόημα της δημιουργίας.

«Η συλλογή αυτή —όπως επισήμανε η διευθύντρια του τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας του Ιβάνοβο, Ναταλία Τροφίμοβα- θα προσελκύσει αναμφίβολα το ενδιαφέρον όσων μελετούν και εκτιμούν το έργο του Αντρέι Ταρκόφσκι, καθώς θα τους προσφέρεται η δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος το έργο του, και θα εμπνεύσει τους λάτρεις του έργου του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, να επισκεφθούν τα μέρη όπου πέρασε την παιδική ηλικία, το σπίτι στο οποίο έζησε και στο οποίο γίνεται αναφορά σε όλα του τα έργα».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 17 Ιουνίου στη Λευκή αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανίας και Τέχνης, στο πλαίσιο του 10ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αντρέι Ταρκόφσκι «ο Καθρέφτης». Το φεστιβάλ «ο Καθρέφτης» πραγματοποιείται στη γενέτειρα του σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι στην περιοχή του Ιβάνοβο από το 2007. Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ παρουσιάζονται περίπου 150 ταινίες.

Πηγή: www.ria.ru