ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικά ευρήματα στην συνοικία Ζαριάντιε
© Sputnik/Alexander Vilf
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικά ευρήματα στην συνοικία Ζαριάντιε

Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν το καλοκαίρι τις ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Μόσχας, στην συνοικία Ζαριάντιε. Το όνομα της συνοικίας Ζαριάντιε (σ.σ. θα μπορούσε να μεταφραστεί ως Μετασειρά, ή μετά τη σειρά) συνδέεται με το γεγονός ότι, αυτό που την χώριζε από το Κρεμλίνο, ήταν οι σειρές των εμπορικών μικροκαταστημάτων, που ξεκινούσαν από τον ποταμό Μόσχοβα κι έφθαναν ως το Κρεμλίνο.

Μετά τη σταδιακή αφαίρεση των στρωμάτων εδάφους, άρχισε να διαγράφεται το περίγραμμα της αρχαίας πόλης και να βρίσκονται μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μεταξύ των ευρημάτων, βρέθηκαν, ένα γυάλινο σκεύος ιταλικής προέλευσης, μια πλάκα ολλανδικής προέλευσης, πολύτιμοι λίθοι αλλά και κοχύλια Καουρί, που έφτασαν στη Μόσχα από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα.

© Sputnik/Alexander Vilf

Η συνοικία Ζαριάντιε είναι μία από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Μόσχας, η οποία άρχισε να δημιουργείται την ίδια περίοδο που ιδρύθηκε η πόλη τον 12ο αιώνα). Η συνοικία Κιτάϊ γκόραντ (κινεζική πόλη) μαζί με τους γύρω δρόμους αποτελούσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα κύρια εμπορικά σημεία της Μόσχας, ενώ τα διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών, " διηγούνται" ιστορίες για τα είδη που εμπορεύονταν τα καταστήματα της εποχής και τις χώρες με τις οποίες υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές.

© Sputnik/Alexander Vilf

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν απομεινάρια από λιθόστρωτο και κορμοί που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή κατοικιών στην αρχαία Μεγάλη Οδό, που χρονολογούνται στον 16ο και 17ο αιώνα, επιγραφές από φλοιό σημύδας, ένας μοναδικός θησαυρός από αργυρά νομίσματα και πάνω από 3 χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης.


Η Μεγάλη Οδός άρχιζε από το Κρεμλίνο κι έφθανε στην προβλήτα του ποταμού Μόσχοβα και θεωρείται η παλιότερη κατασκευή της πόλης, που χρονολογείται στον 12ο και 13ο αιώνα. Σχεδόν μόλις ξεκίνησαν οι ανασκαφές εντοπίσθηκαν ίχνη αυτού του δρόμου, και συγκεκριμένα δοκάρια, που χρησιμοποιούσαν ως υπόστρωμα για το λιθόστρωτο την εποχή των Αλεξέι Μιχαήλοβιτς και του Μεγάλου Πέτρου. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν ένα τμήμα του λιθόστρωτου και κάτω από αυτό ακόμα πιο αρχαία δοκάρια, που είχαν τοποθετηθεί σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους.

© Sputnik/Alexander Vilf

Εκτός από τα ίχνη του δρόμου, οι ρώσοι αρχαιολόγοι βρήκαν αρκετά θραύσματα πήλινων αντικειμένων, της εποχής του Ιβάν του Τρομερού και μεταγενέστερων ηγεμόνων, στοιχεία αρχιτεκτονικών κατασκευών και άλλα τεχνουργήματα.

Ένα αρκετά απρόσμενο και σπάνιο εύρημα ήταν η ανακάλυψη ενός ιταλικού διακοσμητικού στοιχείου της εποχής της Αναγέννησης, το οποίο κοσμούσε την είσοδο κάπου ναού ή ανακτόρου, που πιθανολογείται να κατασκευάσθηκε την εποχή του Ιβάν Γ'. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι Ιταλοί τεχνίτες δούλευαν όχι μόνο στην κατασκευή Κρεμλίνο, αλλά και σε άλλες κατασκευές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, είναι ένα πρωτότυπο διακοσμητικό στοιχείο σόμπας που φέρει σχέδια και στις δύο πλευρές του, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε τι ακριβώς χρησίμευε.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα έγγραφο από φλοιό σημύδας της εποχής που κυβερνούσε ο πρίγκιπας Ντμίτρι Ντονσκόϊ, το οποίο αναφέρεται προφανώς στην επιβολή ενός πανάρχαιου «οδικού προστίμου» και σ' έναν διεφθαρμένο αξιωματούχο.

Το εν λόγω έγγραφο είναι το τέταρτο στο είδος του που βρέθηκε στη Μόσχα. Υπό μία έννοια όμως είναι το πρώτο αυθεντικό έγγραφο που ανταποκρίνεται στο «πρότυπο του Νόβγκοροντ», μια προσωπική επιστολή με τον γραφικό χαρακτήρα των χειρογράφων του 14ου αιώνα, γραμμένη σε ένα ειδικά επεξεργασμένο φύλλο από φλοιό σημύδας.

© Sputnik/Alexander Vilf

Το πιο αρχαίο νόμισμα που βρήκαν οι αρχαιολόγοι είναι ένα αργυρό νόμισμα του πρίγκιπα Βασίλι Ντιμιτρίεβιτς, των αρχών του 15ου αιώνα, καθώς επίσης και ένα σουηδικό νόμισμα του 17ου αιώνα, η ύπαρξη του οποίου πιστοποιεί τις εμπορικές επαφές που είχε η Ρωσία με την δυτική Ευρώπη την εποχή του Ιβάν του Τρομερού αλλά και στην μετέπειτα περίοδο.

Αναμένεται ότι σύντομα, οι ερευνητές θα αρχίσουν να μελετούν το τμήμα του τείχους της Κιτάι γκόραντ (Κινέζικής πόλης) καθώς και το παρακείμενο σ' αυτό κτίριο. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές θα προχωρούν παράλληλα με τα εξωραϊστικά έργα. Ήδη από τον επόμενο χρόνο σε αυτό το χώρο θα εγκαινιαστεί το νέο πάρκο «Ζαριάντιε», στο οποίο θα καταλήγουν όλοι οι πεζόδρομοι και όλες οι τουριστικές διελεύσεις του κέντρου της Μόσχας, από την Βαρβάρκα και την Μεγάλη γέφυρα της Μόσχας, έως το Βαραμπιόβιχ Γκόρι (Λόφος των Σπουργιτιών).

© Sputnik/Alexander Vilf

Το πάρκο θα δημιουργηθεί στην θέση που υπήρχε το ξενοδοχείο «Ρωσία» το οποίο έχει κατεδαφιστεί. Το έργο προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων φυσικών ζωνών στην περιοχή του πάρκου, με τεχνητό μικροκλίμα. Η συνολική έκταση της προβλεπόμενης περιοχής του πάρκου υπολογίζεται σε 14,2 εκτάρια (142 στρέμματα), ενώ η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Εντός της ζώνη ς του πάρκου θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο και η φιλαρμονική. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου, όλα τα κτίρια θα περιβάλλονται από ένα διάφανο θόλο, που είναι απαραίτητος για την δημιουργία μικροκλίματος.

© Sputnik/Alexander Vilf

Τα ιστορικά κτίρια θα ενταχθούν στον νέο σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου, όπου τα τείχη της Κιτάι Γκόραντ (κινεζική πόλης) και τμήμα της Μεγάλης Οδού θα αποτελέσουν τμήμα του υπαίθριου μουσείου. Επίσης, στο πάρκο θα λειτουργεί ένα αρχαιολογικό περίπτερο, στο οποίο θα εκτίθενται τεχνουργήματα που βρέθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών στην συνοικία Ζαριάντιε.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr