ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Μόσχα, το φεστιβάλ – διαγωνισμός «Η Μουσική της Γης»
© Sputnik/Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Μόσχα, το φεστιβάλ – διαγωνισμός «Η Μουσική της Γης»

Μουσικά σύνολα απ' όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας συμμετέχουν στο δεύτερο φεστιβάλ με τίτλο «Η Μουσική της Γης», το οποίο άρχισε στο μουσείο — κτήμα «Αρχάνγκελσκογιε» στη Μόσχα την Ημέρα της Ρωσίας και θα ολοκληρωθεί την Ημέρα της λαϊκής ενότητας στις 4 Νοεμβρίου.

Η ιδέα του φεστιβάλ συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να ακούσει δύο είδη μουσικής την κλασική και τη λαϊκή, ως αναπόσπαστα τμήματα ενός ενιαίου συνόλου. Παράλληλα, όμως, μπορεί να ειπωθεί ότι πρόκειται για μια διοργάνωση με ερευνητικό χαρακτήρα, που επιδιώκει να αναζητήσει τα κοινά σημεία που υπάρχουν ανάμεσα στο λαϊκό φολκλόρ και την κλασική μουσική, ανάμεσα στα παλαιά και σύγχρονα ακούσματα της ρωσικής μουσικής παράδοσης. 

Επί δύο μήνες τοπικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν σε προκριματικούς γύρους του διαγωνισμού, θα παρουσιάσουν στο κοινό διάφορα είδη λαϊκής μουσικής, σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές του λαϊκού φολκλόρ, κάθε είδους παραδοσιακά τραγούδια και σπάνια λαϊκή μουσική που παίζεται με παραδοσιακά όργανα. Το Συμβούλιο των ειδικών θα παρακολουθεί τον διαγωνισμό και είναι αυτό που θα αναδείξει τους νικητές. Το κοινό θα μπορεί να επιλέξει τους τραγουδιστές της αρεσκείας τους ψηφίζοντας μέσω ιντερνέτ.

Επιπλέον οι διοργανωτές υπόσχονται να παρουσιάσουν δύο πρεμιέρες στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Ο συνθέτης Αλεξάντρ Τσαϊκόφσκι έγραψε ειδικά για το φεστιβάλ ένα έργο για πιάνο και ορχήστρα στην οποία θα συμμετάσχουν και λαϊκά όργανα, ενώ ο νεαρός συνθέτης Κουζμά Μπαντρόφ συνέθεσε ένα έργο για λαϊκά έγχορδα όργανα και ορχήστρα δωματίου.  

Για πρώτη φορά το φεστιβάλ αυτό έγινε το 2015 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζοντας μουσικές από τον χώρο της λαϊκής και κλασσικής μουσικής. Δημιουργός και εμπνευστής του είναι ο διακεκριμένος πιανίστας Μπορίς Μπερεζόφσκι. 

Πηγή: www.ria.ru