ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλεμμένη ομορφιά: Ψάχνοντας το ''Κεχριμπαρένιο δωμάτιο''
© Sputnik/Sergey Velichkin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κλεμμένη ομορφιά: Ψάχνοντας το ''Κεχριμπαρένιο δωμάτιο''

Συνεχίζεται η αναζήτηση του ''Κεχριμπαρένιου δωματίου'' (το αποκαλούμενο 8ο θαύμα του κόσμου, που βρισκόταν στο παλάτι της Mεγάλης Αικατερίνης, στη Αγία Πετρούπολη.Το δωμάτιο ήταν αποκλειστικά φτιαγμένο από χρυσάφι και κεχριμπάρια):στη διάρκεια έρευνας στη σήραγγα ενός πρώην καταφυγίου εντοπίστηκαν κενά. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι εκεί μπορεί να υπάρχει κρυμμένος θησαυρός. Οι θησαυροί του Κεχριμπαρένιου δωματίου απήχθηκαν στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί τους μετέφεραν από το ανάκτορο της Αικατερίνης, στο Σάρκογιε Σελό, στο βασιλικό κάστρο του Καίνισμπέργκ, ωστόσο, άγνωστη παραμένει η τύχη του θησαυρού.  Το Ria Novosti ξετυλίγει το "κουβάρι" των τοποθεσιών που μέχρι σήμερα έχουν αναζητηθεί αυτοί οι θησαυροί.

Το 2008 ξεκίνησαν στη Γερμανία οι ανασκαφές στο καταφύγιο, το κενό του οποίου υποτίθεται ότι ήταν γεμάτο με μυστηριώδη κιβώτια. Το σημείο στο χάρτη επεσήμανε ο ερασιτέχνης —ιστορικός Κρίστιαν Χάνες, ο οποίος βρήκε τις πληροφορίες για την κρυψώνα από τα αρχεία του πατέρα του, που υπηρέτησε στον πόλεμο ως ασυρματιστής στην πολεμική αεροπορία της Βέρμαχτ. Όι έρευνες τελικά ανεστάλησαν διότι οι επικεφαλής διαφώνησαν και σταμάτησε η χρηματοδότηση.

Καλίνινγκραντ

Το 2011, σε ένα από τα φρούρια του Καλίνινγκραντ, οι ερευνητές  διαπίστωσαν μία κίνηση στα υπόγεια. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακριβώς εδώ ήταν κρυμμένα κιβώτια γεμάτα με κοσμήματα ή με απομεινάρια του Κεχριμπαρένιου δωματίου. Τον θησαυρό πιθανόν να τον μετέφεραν εδώ οι Γερμανοί την άνοιξη του 1945. Οι ερευνητές ''πιάστηκαν'' από αυτήν την θεωρία, η οποία όμως έπεσε στο κενό, καθώς δεν βρέθηκε τίποτα.

© Sputnik/Sergey Velichkin

Ξανά στη Γερμανία

Πέρυσι για το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο έψαχναν σε ένα εγκαταλελειμμένο τούνελ, στη γερμανική πόλη Βούπερταλ. Την  έρευνα  ξεκίνησε ένας συνταξιούχος της πόλης, ο Καρλ-Χάινς Κλάιν. Στην ομάδα του είχε μερικούς ηλικιωμένους, οι οποίοι κατέβηκαν μαζί στο εγκαταλελειμμένο τούνελ. Φτάνοντας στο τέλος του τούνελ, οι συνταξιούχοι έπεσαν σε ένα τοίχο από τούβλα. Ηταν σίγουροι οτι πίσω από τον τοίχο βρισκόταν το Κεχριμπαρένο Δωμάτιο. Ωστόσο, οι κυνηγοί του θησαυρού, το μόνο που βρήκαν ήταν ποντίκια και σκόνη.

© Sputnik/ Dmitry Korobeinikov

Δανία

Η αναζήτηση του Κεχριμπαρένιου Δωματίου οδήγησε τους ερευνητές μέχρι τη Δανία. Ο πρώην στρατιώτης Βίλχελμ Κραφτ,  ο οποίος πολέμησε στο πλευρό της φασιστικής Γερμανίας, διαβεβαιώνει οτι είναι θαμμένος στην  περιοχή του ημι-εγκαταλελειμμένου χωριού Ασα. Οι κυνηγοί του θησαυρού τώρα είναι συχνοί επισκέπτες των οικογενειών της περιοχής. Ο Κραφτ είναι σίγουρος οτι στην περιοχή δεν είναι μόνο κρυμμένοι οι θησαυροί του Κεχριμπαρένιου Δωματίου, αλλά και πολύτιμα μέταλλα από ρωσικές εκκλησίες, καθώς και χρυσός από τους Εβραίους. 

© Sputnik/Rudolf Kucherov

Και όμως είναι (;) στο Καλίνινγκραντ

Οι ρώσοι ερευνητές πιστεύουν οτι ο θησαυρός του Κεχριμπαρένιου Δωματίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Κατά τη γνώμη τους, σχεδόν 30 κιβώτια με πίνακες βγήκαν από το κάστρο του Καίνισμπεργκ το 1945 και είναι κρυμμένα σε καταφύγιο άγνωστης τοποθεσίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με εξαερισμό και αυτόνομη παροχή ηλεκτρισμού. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, οι εμπειρογνώμονες ανακοινωσαν ότι  γνωρίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες της τοποθεσίας, ωστόσο, η συγκλονιστική είδηση οτι βρέθηκε ο θησαυρός, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί…

Πηγή: www.ria.ru