ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην Αγία Πετρούπολη αρχίζει το φεστιβάλ τέχνης  με τίτλο «Σημείο πρόσβασης»
© Sputnik/Aleksey Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αγία Πετρούπολη αρχίζει το φεστιβάλ τέχνης με τίτλο «Σημείο πρόσβασης»

To Θερινό Φεστιβάλ «Σημείο πρόσβασης»,στο οποίο θα εκπροσωπηθούν διάφορα είδη τέχνης, όπως είναι το θέατρο, ο κινηματογράφος, η public art, θα εγκαινιασθεί στις 15 Ιουνίου για Αγία Πετρούπολη. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ρωσικοί και ξένοι θεατρικοί θίασοι, ερμηνευτές, και καλλιτέχνες, που διερευνούν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην τέχνη και το αστικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες, θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου.

Φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά στο κοινό

Όλοι οι δημιουργοί με τα έργα που θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, «Σημείο πρόσβασης», θα επιχειρήσουν να φέρουν την τέχνη πιο κοντά στο κοινό, εντάσσοντας το στην διαδικασία της δημιουργίας με την ευρύτερη έννοια του όρου. Το Φεστιβάλ, η ιδιαιτερότητα του οποίου συνίσταται στο ότι θα επιδιώξει να διερευνήσει το ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, θα προσφέρει την δυνατότητα στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας του Βορρά, να δουν υπό μια άλλη οπτική γωνία τον γνώριμο χώρο της πόλης, να ανακαλύψουν πίσω από τα γνώριμα φυσικά τοπία μια μυστηριώδη και φανταστική πραγματικότητα.

Public art

Οι θεατρικές παραστάσεις θα δίνονται σε χώρους δημόσιους, οι προβολές ταινιών θα γίνονται υπό τον έναστρο ουρανό, ενώ οι εικαστικά ενεργοποιημένοι χώροι (installations) θα διοργανώνονται στην πόλη.

Το φεστιβάλ θα αρχίσει στις 15 Ιουνίου, με την παρουσίαση του έργου της public art με τίτλο «Χάρτινες αγγελίες» που είναι ένα κόμικ μυθιστόρημα του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι που εκτυλίσσεται στην οδό Ρουμπινστάιν. Το πρόγραμμα της public art περιλαμβάνει τρία ακόμη μοναδικά έργα, στα οποία εντάσσονται και η εγκατάσταση (installation) του γερμανού γλύπτη Μάρτιν Στάινερτ με τίτλο «Το ξύλινο σύννεφο». Η είσοδος στις εκδηλώσεις της public art θα είναι ελεύθερη για όλους.  

Θεατρικά έργα

Το θεατρικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου με την παρουσίαση του διαδραστικού έργου —περιήγηση με τίτλο «Η Διαδρομή της γερόντισσας» του Κωνσταντίν Ουτσίτελ και των συνεργατών του, που είναι βασισμένο στο διήγημα του Δανιήλ Χάρμς « Η γερόντισα»

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ, και συγκεκριμένα από τις 23 Ιουλίου, θα ανέβουν οι πρεμιέρες τριών έργων. Το «Στάλκερ» που είναι βασισμένο στη ομώνυμη ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι και το μυθιστόρημα των αδελφών Στρουγκάσκιχ «Πικνίκ στην άκρη του δρόμου», «Οι Σειρήνες του Τιτάνα» του Πιότρ Σερεσέφσκι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κούρτ Βόνεχουτ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Δωματίου και «Οι συζητήσεις με τους πρόσφυγες» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Προγράμματα εκτός και ταινίες στις ταράτσες

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις εκτός θεάτρου, όπως το μονόπρακτο με τίτλο «Αμλετ.Γκάτζετ» του Αλεξάντρ Σαβτσούκ που θα παιχθεί σε αίθουσα κινητής τηλεφωνίας, η θεατρική ξενάγηση «Εκδρομή δεκατέσσερα σύν» των Αλεξέι Ζαμπέγκιν και Βλαντίμιρ Αντίποφ, το διαδραστικό έργο «Η Λεωφόρος Λιγκόσκι» της Αλίνα Σκλιάρσκαγια και του Ντανίλ Βατσέγκιν υπό την αιγίδα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης ονόματι Σεργκέι Κουριόχιν, και το έργο «οι Αδάφθοροι» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Πατλάσοφ, και άλλα πειραματικά έργα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έργα που συνδυάζουν διάφορα είδη τέχνης. Στην κατηγορία αυτή των έργων εντάσσονται έργα όπως «Η άλλη πόλη» του Σεμιόν Αλεξαντρόφσκι, που συνιστά έναν διαδραστικό περίπατο στις παράκτιες οδούς της Αγίας Πετρούπολης κατά την διάρκεια του οποίου ο σκηνοθέτης διατυπώνει τις σκέψεις του για την φωνή της μεγαλούπολης

Το πρόγραμμα κινηματογράφου, περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ. Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στα δώματα των κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι λέσχες MOD και Hi-Hat.

πηγή: www.ria.ru