ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πεντηκοστή» ένα μοναδικό θέαμα για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις στη Ρωσία
© Aleksey Molchanovsky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πεντηκοστή» ένα μοναδικό θέαμα για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις στη Ρωσία

Στις 15 Ιουνίου, στην Αίθουσα των Εκκλησιαστικών Συνόδων που βρίσκεται στην επικράτεια του Ναού του Χριστού του Σωτήρος στην καρδιά της Μόσχας, έγινε η πρεμιέρα της πρωτότυπης — για την Ρωσία —λαογραφικής παράστασης «Πεντηκοστή. Η αναβιώσασα ιστορία» με την χρήση πολυμέσων. Οι παραστάσεις θα επαναλαμβάνονται καθημερινά έως τις 28 Αυγούστου.

Η παράσταση «Πεντηκοστή. Η αναβιώσασα ιστορία» είναι η πρώτη ρωσική λαογραφική παράσταση διεθνούς επιπέδου, με θέμα τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ρωσίας.

© Aleksey Molchanovsky

Οι συντελεστές της παράστασης μαζί με το κοινό επί 1,5 ώρα θα παρουσιάζουν τα έθιμα και τις πολιτιστικές παραδόσεις, που σχετίζονται με τον εορτασμό της Πεντηκοστής. Το εντυπωσιακό της σενάριο εκτυλίσσεται πάνω σ' ένα σκηνικό που θα κοσμούν φημισμένα έργα ζωγραφικής από τις συλλογές της Γκαλερί Τρετιακόφ.

Κατά την διάρκεια της παράστασης θα ακούγονται έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, του Μουσόρσκι, των Ρίμσκι Κόρσακοφ, του Ραχμάνινοφ, του Προκόφιεφ, του Στραβίνσκι, του Σνίτκε και άλλων συνθετών. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ακούσει έργα κλασικής μουσικής σε πρωτότυπες ενορχηστρώσεις σε εκτέλεση λαϊκής ορχήστρας.

Στην παράσταση συμμετέχουν μερικά από τα καλύτερα λαϊκά συγκροτήματα της χώρας, που έχουν καταξιωθεί και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στο κοινό. Η Φιλαρμονική της περιφέρειας της Μόσχας και η Κρατική ορχήστρα σολίστ, «Ρωσικά σχήματα», καθώς και το Χορευτικό Συγκρότημα Μόσχας «Ρωσικές εποχές» και η «Κρατική Χορωδία της Μόσχας του Βαντίμ Σουντακόφ».

Σημαντικό στοιχείο της παράστασης είναι ένα μοναδικό μουσικό όργανο- το καμπαναριό του συγκροτήματος «οι Καμπάνες της Ρωσίας», το οποίο έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω στην σκηνή και το οποίο δημιουργεί την κατάλληλη διάθεση στο κοινό. Οι γνώριμες στο κοινό καμπάνες απ το σχήμα τους, συνδυάζονται εκπληκτικά με τις αρχαίες ρωσικές επίπεδες καμπάνες,(ξύλινα σήμαντρα) τα οποία ς χρησιμοποιούνται στις διάφορες εκτελέσεις μουσικών έργων, ως βασικά όργανα.

© Aleksey Molchanovsky

Η Λαογραφική αυτή παράσταση με τη χρήση πολυμέσων διοργανώθηκε με την αρωγή της Φιλαρμονικής της Μόσχας, της κυβέρνησης της Μόσχας και του Ιδρύματος του Χριστού του Σωτήρος. Εισιτήρια μπορεί να αγοράσει κανείς μέσω της ιστοσελίδας www.trinity.moscow

Πηγή: Ρωσία για όλους