ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση με έργα Καντίνσκι, η πρώτη διαδικτυακή εικονική έκθεση της Πινακοθήκης Τρετιακόφ
© Sputnik/Evgeny Odinokov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με έργα Καντίνσκι, η πρώτη διαδικτυακή εικονική έκθεση της Πινακοθήκης Τρετιακόφ

Οι χρήστες του Διαδικτύου στην πλατφόρμα της Google, Cultural Institute, θα έχουν την δυνατότητα  να δουν δύο από τα πιο σημαντικούς πίνακες του ζωγράφου  Βασίλι Καντίνσκι με τίτλο «Σύνθεση VI» και «Σύνθεση VII», τα οποία εκτίθονταν στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ στο Κρίμσκι βαλ, αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του  μουσείου.

Η εκπαιδευτικού χαρακτήρα αυτή πλατφόρμα, παρουσιάζει εκατοντάδες μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και αρχεία απ όλο τον κόσμο, παρέχοντας τους την δυνατότητα να  διοργανώνουν εικονικές εκθέσεις και να   παρουσιάζουν σ' αυτές, τις συλλογές τους, από τις οποίες οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν την δική τους ατομική συλλογή επιλέγοντας πίνακες της αρεσκείας τους. Αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό της Πινακοθήκης Τρετιακόφ υπάρχουν  86 έργα. Η πρώτη εικονική έκθεση της Πινακοθήκης θα είναι η έκθεση «Βασίλι Καντίνσκι: "Σύνθεση VI" και  "Σύνθεση VII" ».

Ιδιαίτερα δημοφιλή έργα αφηρημένης τέχνης του Καντίνσκι, εκτίθονταν στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στην Κρίμσκι Βάλ στο πλαίσιο του εορτασμού των 150χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου. Για πρώτη φορά όμως μετά από πολύ καιρό, τα έργα αυτά ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο» με το κοινό,  προσφέροντας την δυνατότητα στον επισκέπτη θεατή, να ενσωματωθεί πλήρως στην απεικόνιση, και όπως έλεγε και ο ίδιος ο Καντίνσκι, «δεν πρέπει να βλέπουμε τον πίνακα εξωτερικά αλλά οι ίδιοι να μπούμε στον πίνακα, να ζήσουμε μέσα του».  Τώρα ο καθένας μπορεί, μέσω διαδικτύου να βλέπει τις «Συνθέσεις» του Καντίνσκι.

«Στη διαδικτυακή αυτή έκθεση παρουσιάζονται δύο  έργα του Καντίνσκι από τη συλλογή της Πινακοθήκης Τρετιακόφ και του Ερμιτάζ, σε απεικονίσεις υψηλής ευκρίνειας, αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Καντίνσκι και σχόλια ιστορικών της τέχνης. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρονται και τα βιντεοκλίπ, που δημιούργησε το ‘Εργαστήριο ABC'' με βάση το  σενάριο της επιμελήτριας της έκθεσης Ιρίνα Σουμάνοβα. Οι  χρήστες του διαδικτύου μπορούν επίσης να ακούσουν  αποσπάσματα από τα  μουσικά έργα του αυστριακού συνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ. Ο Καντίνσκι, μετά από μια συναυλία του Σένμνπεργκ  το 1911, θέλησε να αναπαράγει την  μέθοδο της δωδεκαφωνίας του αυστριακού συνθέτη, με δικά του εκφραστικά στην ζωγραφική»  αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Πινακοθήκης Τρετιακόφ.

Η Πινακοθήκη Τρετιακόφ θα συνεχίσει την συνεργασία της με το Google CI. Αυτή τη στιγμή εργάζονται από κοινού για την επόμενη on-line έκθεση.

Πηγή: www.ria.ru