ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για την «Άννα Καρένινα» και την «Καταδίκη του Φάουστ», στη Μόσχα
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για την «Άννα Καρένινα» και την «Καταδίκη του Φάουστ», στη Μόσχα

Ο Ιούλιος είναι αναμφίβολα ο μήνας με τις λιγότερες θεατρικές πρεμιέρες, καθώς ολοκληρώνεται η θεατρική σεζόν. Κάποιοι θίασοι ετοιμάζονται ήδη για διακοπές, ενώ κάποιοι άλλοι που είναι σε διακοπές, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη σκηνή τον Αύγουστο.

Οι θίασοι των μουσικών θεάτρων, υπήρξαν οι πιο σταθεροί θίασοι απ' αυτή την άποψη, και σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι θίασοι του θεάτρου Μαρίνσκι, του θεάτρου Μπαλσόι, του Μουσικού θεάτρου Στανισλάφσκι και Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο και του Μουσικού θεάτρου ορχήστρας δωματίου Πακρόφσκι.

Η «Μαρίινκα»

Το θέατρο Μαρίνσκι θα δώσει τρεις παραστάσεις, εκ των οποίων η μια θα είναι παράσταση μπαλέτου και οι δύο θα είναι όπερες, κάτι που συνιστά επίτευγμα ρεκόρ για τον Ιούλιο.

Η πρεμιέρα του μπαλέτου είναι αφιερωμένη στον Σεργκέι Προκόπιεφ. Νεαροί χορογράφοι θεάτρου θα παρουσιάσουν- σε μια βραδιά- δύο μονόπρακτα μπαλέτα σε μουσική του Προκόφιεφ. Ο Μαξίμ Πετρόφ θα δείξει την «Ρωσική ουβερτούρα» και ο Αντόν Πίμονοφ το «Κονσέρτο 2 για βιολί». Την ίδια βραδιά, μαζί με τα δύο αυτά έργα θα ανέβει το μπαλέτο «ο Άσωτος γιός» του Τζώρτζ Μπαλανσίν, ένα σύγχρονο έργο του 20ου αιώνα. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 4 και 17 Ιουλίου στην σκηνή του θεάτρου Μαρίνσκι-2.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τα αστέρια στις λευκές νύχτες», θα γίνει στις 6 και 9 Ιουλίου η πρεμιέρα της όπερας «Ο Ηλίθιος» σε σκηνοθεσία του Μιτσισλάβ Βάινμπεργκ που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Τόμας Ζάντερλινγκ. Στα κύρια μέρη της όπερας εμφανίζονται οι σολίστ του θεάτρου και της Ακαδημίας νέων λυρικών τραγουδιστών της «Μαριίνκα».

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας του νέου συνθέτη Λεονίντ Κλίντσεβ «Οι Κοζάκοι», την οποία ο συνθέτης έγραψε ειδικά για την Ακαδημία των νέων λυρικλων τραγουδιστών, υπό την διεύθυνση της Λαρίσα Γκεργκίεβα. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 24 Ιουλίου στην αίθουσα συναυλιών του θεάτρου Μαρίνσκιι.

«Αννα Καρένινα»

Τον Ιούλιο στην σκηνή του Μουσικού θεάτρου Στανισλάφσκι και Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο, θα ανέβει το διάσημο μπαλέτο «Άννα Καρένινα» σε χορογραφία του Κριστιάν Σπούκ. Οι πρόβες έχουν, ήδη, ξεκινήσει και η πρεμιέρα θα γίνει στις 15,16 και 17 Ιουλίου.

Το γεγονός ότι προσκλήθηκε ο χορογράφος Κριστιάν Σπούκ, ο οποίος κατά το παρελθόν δεν ανέβαζε μεγάλες παραστάσεις για τα ρωσικά θέατρα, εκφράζει την επιθυμία των χορευτών να δουλέψουν με νέους χορογράφους, να διδαχθούν νέους τρόπους και γνωρίσουν τις νέες κατευθύνσεις που υπάρχουν στην τέχνη του μπαλέτου. Το όνειρο κάθε πραγματικής χορεύτριας είναι να υποδυθεί την Άννα Καρένινα, που υπήρξε μια από τις σημαντικές ηρωίδες του Τολστόι. Αυτή τη φορά, τρεις πρίμες μπαλαρίνες του Μουσικού Θεάτρου, η Ναταλί Σόμοβαγια, η Οξάνα Καρντάς και η Ξένια Ριζκόβαγια, ήταν οι τυχερές, που επιλέχθηκαν για να παίξουν τον ρόλο της Άννας Καρένινα.

Το μπαλέτο «Άννα Καρένινα» σε σκηνοθεσία του Κριστιάν Σπούκ, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Όπερα της Ζυρίχης το 2014.Η πρεμιέρα στην σκηνή του θεάτρου Στανισλάφσκι και Νεμιρόβιτς-Ντάντσενκο, θα είναι και η πρώτη παράσταση του μπαλέτου αυτού σε χορογραφία του παγκοσμίου φήμης χορογράφου που θα ανέβει στην Ρωσία.

Η «καταδίκη του Φάουστ»

Στην σκηνή του θεάτρου Μπαλσόι, ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν θα ανεβάσει την
όπερα του Εκτορ Μπερλιόζ «Η καταδίκη του Φάουστ» του Γκαίτε. Διευθυντής —σκηνοθέτης- μουσικός διευθυντής του Θιάσου του Θεάτρου Μπαλσόι θα είναι ο Τουχάν Σοχίεφ, και καλλιτεχνικός διευθυντής Φερνινάντ Μπεγκερμπαόυερ.

«Η καταδίκη του Φάουστ» του Μπερλιόζ είναι ένα δράμα θρύλος για σολίστ, ορχήστρα και χορωδία, που αρχικά είχε γραφτεί ως όπερα σε συναυλιακή μορφή, που ήταν όμως στην ουσία εξαιρετικά θεατρική.

Η πρεμιέρα της όπερας «η Καταδίκη του Φάουστ» θα γίνει στις 22 Ιουλίου στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου Μπολσόι.

Η Αριάδνη για πρώτη φορά στην Μόσχα

Στις 30 Ιουνίου, στο Μουσικό Θέατρο ορχήστρας δωματίου Ποκρόφσκι θα γίνει η πρεμιέρα της όπερας του Ρίχαρντ Στράους «Η Αριάδνη στην Νάξο», η οποία θα ανέβει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Μόσχας. Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν την 1η και στις 17 Ιουλίου.

Η εν λόγω όπερα συνιστά έναν θησαυρό στο ρεπερτόριο έργων όπερας κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα. Το περίφημο λιμπρέτο του Ούγκο φον Χοφμάνσταλ, που συνδυάζει το σπινθηροβόλο χιούμορ, την εκλεπτυσμένη ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων στους διάφορους ρόλους, την φιλοσοφία της καθημερινότητας και την σοφία, έχει ενσωματωθεί με τρόπο μεγαλοφυή στην μουσική του συνθέτη. Η όπερα «παντρεύει» την κλασική μυθολογία με την σάτιρα, το υψηλού επιπέδου δράμα με την κομέντια ντελ άρτε (Commedia dell'arte).

Την σκηνοθεσία του αριστουργήματος αυτού του Στράους που υπήρξε ένας από τους μεγάλους συνθέτες του 20ου αιώνα, έχει αναλάβει ο διάσημος ευρωπαίος σκηνοθέτης και παραγωγός Χανς Ιωακείμ Φράι, ο οποίος διευθύνει το Μπρούκνερ Χάους στο Λίντς,είναι πρόεδρος του Όπερας της Δρέσδης και διευθυντής του Διεθνούς Διαγωνισμού τραγουδιστών όπερας «Competizion dell Opera».

Θερινές σεζόν μπαλέτου

Για δύο μήνες, από τις 28 Ιουνίου έως τις 28 Αυγούστου, στην Μόσχα θα διοργανωθούν οι «Θερινές σαιζόν μπαλέτου». Για 16η φορά στη σκηνή του Ρωσικού Θεάτρου Νεολαίας γνωστοί ηθοποιοί των ρωσικών και ξένων θεάτρων θα παρουσιάσουν, κλασσικά έργα μπαλέτου που είναι παγκοσμίως γνωστά, όπως «Ο Καρυοθραύστης», «Η Ζιζέλ» «Ο Δον Κιχώτης», «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα», «Η Σταχτοπούτα».

Κάθε χρόνο, από το 2014, στις «Θερινές σεζόν» συμμετέχουν νεαροί σολίστ από την Οπέρα Γκαρνιέ του Παρισιού. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Θερινές σαιζόν μπαλέτου-2016», θα δώσουν παραστάσεις το Θέατρο μπαλέτου κλασσικής χορογραφίας του Ε.Μέλικοφ, τα Θέατρο «Τα Μπαλέτα Σμιρνόφ» καθώς και τα «Ρωσικά κλασσικά μπαλέτα» της Αξάνα Ουσατζόβα. Οι «Θερινές σεζόν μπαλέτου» θα αρχίσουν με τον θίασο μπαλέτου του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Μαρίισκι, που θα παρουσιάσει στην Μόσχα δύο κλασσικά μπαλέτα, τον «Κουρσάρο» του Αντόλφ Άνταν και την «Εσμεράλδα» του Τσεζάρε Πούνι.

Τις παραστάσεις που θα ανέβουν στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα συνοδεύει η ορχήστρα των «Θερινών σεζόν», που δημιουργήθηκε στο 2002.

Φεστιβάλ σύγχρονου χορού

Στη νέα σκηνή του θεάτρου «Αλεξαντρίνκα» από 1- 9 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ σύγχρονου χορού OPEN LOOK. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν οι πιο ενδιαφέρουσες, αμφιλεγόμενες και αμφίσημες παραστάσεις σε στιλ contemporary dance.

Έτσι, η ομάδα του Ζιλ Ζομπέν από την Ελβετία, θα παρουσιάσει την παράσταση «Quantum» για έξι χορευτές, που είναι μια ιδιόμορφη ωδή στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Οι εκπρόσωποι της Νορβηγίας θα παρουσιάσουν την σκληρή ως προς το περιεχόμενο της παράσταση «Στα όρια της στιγμής», που αναφέρεται στο πόσο αγενείς και σκληροί είναι οι άνδρες και, ταυτόχρονα, πόσο ευάλωτοι και αδύναμοι. Οι Βέλγοι θα παρουσιάσουν στο φεστιβάλ την παράσταση Bob'Art, στην οποία ο χορογράφος Ετιέν Μπεσάρ μιλάει για τις «αμαρτίες» που διαπράττει η σύγχρονη τέχνη όταν κυριεύεται από το πάθος της αλλαγής.

Από τις 7 έως 9 Ιουλίου η σκηνή του φεστιβάλ παραχωρείται στους ρωσικούς θιάσους, από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Κρασνογιάρσκ, το Τσελιάμπινσκ, την Σταβρόπολη και την Βολογκντά. Στις εμφανίσεις τους αυτές τα μέλη των θιάσων χρησιμοποιούν τις τεχνικές σωματικού θεάτρου και τις εικονικές ψευδαισθήσεις, τον σύγχρονο χορό με την μορφή θεάματος και τις παραστάσεις περφόρμανς (performpance).

Πηγή: www.ria.ru