ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το χορευτικό συγκρότημα Μοϊσέγιεφ αρχίζει περιοδεία στην Ελλάδα
© Sputnik/Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το χορευτικό συγκρότημα Μοϊσέγιεφ αρχίζει περιοδεία στην Ελλάδα

Το παγκοσμίως γνωστό ρωσικό συγκρότημα λαϊκών χορών του Ίγκορ Μοϊσέγιεφ θα πραγματοποιήσει μια σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος θα πραγματοποιηθούν με την χορηγία του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από ελληνικής πλευράς την διοργάνωση έχει αναλάβει η εταιρεία Lavris.

Στην Αθήνα το συγκρότημα Μοϊσέγιεφ, θα δώσει τις πρώτες του παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Στην Θεσσαλονίκη θα εμφανιστεί στις 4,5και 6 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

© Sputnik/Vladimir Vyatkin

Στο πρόγραμμα του, το ρωσικό συγκρότημα δεν συμπεριέλαβε μόνο ρωσικούς χορούς και χορούς των λαών της Ρωσίας, αλλά και χορούς των λαών του κόσμου. Στις παραστάσεις που θα δώσει το συγκρότημα θα παρουσιάσει χορούς που είναι γνωστοί και αγαπητοί σε όλες τις ηπείρους, στις οποίες έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις οι χορευτές του Μοϊσέγιεφ. Στους χορούς αυτούς περιλαμβάνονται, ο ρωσικό χορός «Το Καλοκαίρι» που είναι η ''κάρτ βιζίτ'' του συγκροτήματος, ο χορός των καλμίκων, η σουίτα των μολδαβικών χορών «Ζοκ», ο ρωσικός χορός «Παλιάνκα», ο χορός των Τσιγάννων της Μεσαραβίας, ο περίφημος χορός χοτά της Αραγωνίας, η σουίτα των μεξικανικών χορών, ο αργεντίνικος χορός «γκάουστο» και ο θρυλικός χορός «Γιάμπλακο»(σ.σ. «Μήλο»). Στο τέλος κάθε παράστασης οι χορευτές θα κάνουν ''δώρο'' στο ελληνικό κοινό, το συρτάκι το οποίο θα χορεύουν σε χορογραφία του ίδιου του Μοϊσέγιεφ.

Το ρεπερτόριο του πρώτου στον κόσμο επαγγελματικού συγκροτήματος λαϊκών χορών, που ιδρύθηκε το 1937, περιλαμβάνει περίπου 200 χορούς σε χορογραφία Μοϊσέγιεφ. Πρόκειται για χορούς, μικρογραφίες, σκηνικά και σουίτες, όπως και μονόπρακτα μπαλέτα σε μουσική των ρώσων συνθετών συμφωνικής μουσικής Αλεξάντρ Μπαροντίν, Μιχαήλ Γκλίνκα, Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Μοντέστ Μουσόργκσκι. Το συγκρότημα που ξεκίνησε τις περιοδείες του το 1945, έχει πραγματοποίησε εμφανίσεις σε 65 χώρες του κόσμου, σε ορισμένες μάλιστα από τις οποίες από 10-15 φορές. Το συγκρότημα Μοϊσέγιεφ είναι το πρώτο ρωσικό χορευτικό συγκρότημα που παρουσιάζει την πολυεθνική κουλτούρα της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Πηγή: www.ria.ru