ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ ορθόδοξης μουσικής στη Μονή Βαλαάμ
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ ορθόδοξης μουσικής στη Μονή Βαλαάμ

Το δεύτερο διεθνές φεστιβάλ ορθόδοξης μουσικής και τραγουδιού του Αγίου Βλαδίμηρου, «Ο Διαφωτιστής», θα διεξαχθεί στις 27 Ιουλίου και 28 στο χώρο της Μονής Βαλαάμ, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

«Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευλογία του Πατριάρχη Κυρίλλου και σκοπός του είναι να διαφυλάξει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ρωσίας και να αναβιώσει τις παραδόσεις του ορθοδόξου τραγουδιού. Για δεύτερη χρονιά στη Μονή Βαλαάμ συγκεντρώνονται μοναστικές και χριστιανικές χορωδίες από διάφορες γωνιές του κόσμου, για να παρουσιάσουν στους επισκέπτες του φεστιβάλ τον πολιτισμό των λαών τους», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου.

Στο Φεστιβάλ «ο Διαφωτιστής», συμμετέχουν χορωδιακά σύνολα από την Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Λίβανο, τη Ρωσία και τη Ρουμανία. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια «ιδιαίτερη μουσική και ποιητική αφήγηση που έχει ως θέμα τις γιορτές της Ορθοδοξίας».

Τα χορωδιακά σύνολα θα παρουσιάσουν χριστιανικά τραγούδια σε στίχους των ποιητών Λέρμοντοφ, Τούτσεφ, και Μπλοκ, τα οποία υα ερμηνεύσουν η λαϊκή καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ευγενία Σιμόνοβα και ο ηθοποιός του θεάτρου Ταγκάνκα Βένιαμιν Σμέχοφ. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν μεταξύ των άλλων η ή χορωδία της Μονής Βαλαάμ, η χορωδία Bulgarian Voices Angelite (Βουλγαρία), η Πατριαρχική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας της Τιφλίδας (Γεωργία), η χορωδία «Βυζάντιον» (Ρουμανία), η χορωδία Αντιοχείας Antiochian Kithara Ensemble (Λίβανος),η Χορωδία Νέων του σχολείου χορωδιών της Μόσχας Σβέσνικοφ (Ρωσία), η γυναικεία χορωδία «Σπεγκάνι» (Αρμενία), και η χορωδία Questa Musica (Ρωσία).

Ειδικός προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι "ο Ασσύριος αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, ιερέας, ο οποίος κάνει την Θεία λειτουργία στην Αραμαϊκή η γλώσσα" αναφέρει το δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τις ημέρες που θα διεξάγεται το φεστιβάλ στη Μονή Βαλαάμ αναμένεται η προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών και τουριστών.

Πηγή: www.ria.ru