ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“Διορατικότητα” από το Μουσείο του Ανατόλι Ζβέρεφ στο 38ο Διεθνές  Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μόσχας
© Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Διορατικότητα” από το Μουσείο του Ανατόλι Ζβέρεφ στο 38ο Διεθνές Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μόσχας

Με αφορμή την 30η επέτειο από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, το Μουσείο του ‘Ανατόλι Ζβέρεφ', το Ίδρυμα  των «οι Δυο Αντρέων» (του Ρουμπλιόφ και του Ταρκόφσκι) και το ηλεκτροθέατρο «Στανισλάφσκι» παρουσιάζουν το έργο «Διορατικότητα»  στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος  του 38ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Μόσχας.

Το έργο θα παρουσιασθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του Μουσείου ‘Ανατόλι Ζβέρεφ'.

Στο πλαίσιο του έργου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών του 1986, που χρησιμοποίησε στα ρεπορτάζ  που έκανε η δημοσιογράφος Βικτόρια ‘Ιβλεβα  στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ.

Στο πλαίσιο του έργου «Διορατικότητα»  θα υπάρξει έκθεση ζωγραφικής με έργα του  ζωγράφου Πιότρ  Μπελένκα  (1938-1991gg), ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στο Τσερνομπίλ. Ο Μπελένκα  δημιούργησε  μια σειρά πίνακες στους οποίους απεικονίζει την τρομακτική καταστροφή. Ο ίδιος έχει ορίσει την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί  ως «ρεαλισμό πανικού". Οι συνθέσεις του βρίθουν από ανθρώπινες μορφές που προσπαθούν να φύγουν ή πετούν  μέσα σ έναν διαστημικό χώρο.

«Δεν μ' ενδιαφέρουν  οι λεπτομερείς παρατηρήσεις της καθημερινής ζωής. Παρατηρώ τον  κόσμο και τα προβλήματά του σαν να βρίσκομαι σε μια ουδέτερη θέση στο Διάστημα», έγραψε ο Μπελένκα. Έργα του εκτίθενται στην  Πινακοθήκη Τρετιακόφ, στο Ρωσικό Μουσείο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε μουσεία των ΗΠΑ και ιδιωτικές συλλογές

Στην έκθεση του Μπελένκα η οποία θα εγκαινιαστεί στις 28  Ιουνίου, θα  ακούγεται  η μουσική του  Έντουαρντ Αρτέμιεφ  που είναι το soundtrack της ταινίας «Στάλκερ», η 4η Συμφωνία του Νικολάι Καρτένικοφ, η σύνθεση για 52 έγχορδα «Θρήνος για τα θύματα της Χιροσίμα» του Κσιστόφ Πεντερέσκι,  και η ηλεκτρονικοακουστική σύνθεση «Κίτεζ —19» της Ιραίντα Γιουσούποβα.    

Στις 29 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία «Στάκλκερ» («κυνηγός»σ.σ) του Αντρέι Ταρκόφσκι, που είχε πάρει το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών,  το ειδικό βραβείο «Λουκίνο Βισκόντι»,το εθνικό ιταλικό βραβείο «Νταβίντ και Ντονατέλλο». Την ταινία θα παρουσιάσουν, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν οι Νέλλι Φόμινα, ο Γιεβγκένι Τσιμπάλ, και η Τατιάνα Αλεξάντροβνα, χήρα του κινηματογραφιστή Αλεξάντρ Κνιαζίνσκι.  

Στις 30 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία  «Ο Ρέρμπεργκ  και ο Ταρκόφσκι», που είναι η αντίστροφή πλευρά του «Στάλκερ». Η ταινία έχει πάρει το βραβείο «Νίκα» και το «Χρυσός αετός»   στην κατηγορία των καλύτερων ταινιών  ντοκιμαντέρ. Στην ταινία  «πρωταγωνιστούν» οι διάσημοι μουσικοί Βιτσισλάβ Ροστροπόβιτς και Ναταλία Γκούτμαν, οι κινηματογραφιστές Σβεν Νιοκβιστ και Βαντίμ Γιούσοφ, και ο σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Την ταινία θα προλογίσει  ο σκηνοθέτης Ίγκορ Μαϊμπόροντα.

Πηγή: www.ria.ru