ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
“Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες” στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης
© Sputnik/Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες” στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Η έκθεση «Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα —Ρωσία, όπως έχει χαρακτηριστεί αμοιβαία το 2016, εγκαινιάστηκε στο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη,

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινά από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όταν οι απηχήσεις της αρχαιότητας ήταν ακόμη έντονες, φωτίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του βυζαντινού κράτους, τις σχέσεις του με τους γείτονες και βεβαίως την πολυτάραχη ιστορία του και φτάνει έως τα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Τα 121 εκθέματα βυζαντινής τέχνης, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος.

Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που «συνομιλούν» με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών και κλείνει με τον «'Άγιο Πέτρο» του Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Αμανατίδη και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη — Βλαζάκη και η Ρωσία από τον υπουργό Πολιτισμού V.R. Medinskiy.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με το μουσείο Ερμιτάζ, έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόδρομη έκθεση σκυθικών χρυσών θησαυρών στο Μουσείο της Ακρόπολης και την αντίστοιχη παρουσίαση στο Ερμιτάζ της αρχαϊκής «Κόρης 670» του μουσείου της Ακρόπολης.

Η έκθεση «Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες» στο κρατικό μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ