ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποψηφιότητα για τα Όσκαρ διεκδικεί το «Mount Olympus, the creation»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υποψηφιότητα για τα Όσκαρ διεκδικεί το «Mount Olympus, the creation»

Μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του δεύτερου ντοκιμαντέρ με τίτλο "Mount Olympus, the creation" (Όρος Όλυμπος, η δημιουργία), στο αρχαίο Δίον, αυτό παίρνει πια το δρόμο του για τα Όσκαρ του 2017, καθώς γυρίστηκε με όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

Όταν φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο με τίτλο "Elassona: The secret path to mount Olympus" (Ελασσόνα, το μυστικό μονοπάτι στο βουνό Όλυμπος), οι αντιδράσεις τους προκάλεσαν έκπληξη στην εταιρεία παραγωγής του ντοκιμαντέρ, Ellopia Films USA και τη σκηνοθέτη Αθηνά Κρικέλη. "Υπάρχει στην πραγματικότητα ο Όλυμπος; Δεν είναι απλώς ένα μυθικό βουνό, διερωτήθηκαν οι ίδιοι, και το ερώτημα μας ξάφνιασε" εξηγεί η κ. Κρικέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούσε να φανταστεί πώς είναι δυνατόν φοιτητές κλασικών σπουδών που έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία να μην γνωρίζουν ότι ο Όλυμπος υπάρχει!

"Αυτός ήταν ο λόγος που εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να ανασκουμπωθούμε και να συνεργαστούμε με ικανούς ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να φτιάξουμε μία σειρά ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε 12 ντοκιμαντέρ στην αγγλική γλώσσα, που θα είναι προσβάσιμα σε όλους στο διαδίκτυο, ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μία εικόνα του Ολύμπου, όπως είναι σήμερα. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθεί η σειρά, τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν και στο National Geographic" τονίζει η κ. Κρικέλη.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του δεύτερου ντοκιμαντέρ με τίτλο "Mount Olympus, the creation" (Όρος Όλυμπος, η δημιουργία), την περασμένη Παρασκευή, στο αρχαίο Δίον, αυτό παίρνει πια το δρόμο του για τα Όσκαρ του 2017, καθώς γυρίστηκε με όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

"Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο αρχαίο Δίον αναδεικνύει για πρώτη φορά τα γεωλογικά φαινόμενα μέσα από τα οποία δημιουργήθηκε ο Όλυμπος. Είναι κάτι που μπορεί και εμείς οι ίδιοι να μην γνωρίζαμε μέχρι σήμερα" τονίζει, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. "Γίνεται μια πολύ μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια, και μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της Πιερίας αλλά και για την ευρύτερη παρουσίαση και ανάδειξη του Ολύμπου. Το βουνό των θεών παίρνει πλέον όχι απλώς έναν πιερικό αλλά έναν πανελλήνιο χαρακτήρα, εκπροσωπώντας τη χώρα με τον μύθο αλλά και την αλήθεια του" προσθέτει.

Παράλληλα, αναφορά γίνεται στα μονοπάτια και τις διαδρομές του εθνικού δρυμού, την κορυφή του, το Πάνθεον, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1800 και την πρόσβαση στο βουνό. "Αν δεν περπατήσει κανείς τον Όλυμπο, αν δεν ανεβεί σε αυτόν, τότε δεν έχει γνωρίσει τη μαγεία του" τονίζει με νόημα η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και καλεί τους πάντες να τον γνωρίσουν από κοντά, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Σχετικά με την πορεία του ντοκιμαντέρ "Mount Olympus, the creation" προς τα Όσκαρ, η κ. Κρικέλη διευκρινίζει ότι τα γυρίσματα, η παραγωγή και η ρύθμιση του ήχου έγιναν με βάση τις προδιαγραφές των βραβείων στην αντίστοιχη κατηγορία. "Αυτό που μας λείπει για να ξεκινήσει η διαδικασία για τα Όσκαρ είναι, μόλις επιστρέψουμε τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, να προβληθεί το ντοκιμαντέρ για μία εβδομάδα σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης και παράλληλα σε κινηματογράφο στο Λος Άντζελες, να υπάρξει διαφήμιση για τις εν λόγω προβολές στους 'New York Times' και στους 'LA Times' και ο φάκελος για την υποβολή υποψηφιότητας να σταλεί από την εταιρεία παραγωγής του ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ" προσθέτει.

Η σκηνοθεσία είναι της Αθηνάς Κρικέλη και του Δημήτρη Ζησόπουλου, το σενάριο της Αθηνάς Κρικέλη με βάση την έρευνα της γεωλόγου Άννας Ράσσιου, η μουσική του Γιώργου Χατζή και η διεύθυνση φωτογραφίας του Δημήτρη Ζησόπουλου. "Έχουμε μεγάλες ελπίδες καθώς και η Ellopia και εγώ έχουμε κερδίσει το πρώτο βραβείο στις Κάννες, ενώ εγώ κέρδισα βραβείο EMMY και ήμουν δύο φορές προτεινόμενη για EMMY. Έχουμε επίσης βρεθεί υποψήφιοι στα παναμερικανικά βραβεία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, ενώ το 'Elassona: The secret path to mount Olympus' είναι προτεινόμενο για πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο φεστιβάλ της Νέας Υόρκης" σημειώνει.

Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει ήδη τα γυρίσματα για το τρίτο ντοκιμαντέρ που θα έχει τίτλο "Macedonia: The gate to Mount Olumpus" (Μακεδονία, η πύλη για το όρος Όλυμπος). Θα ακολουθήσουν πολλά άλλα με αναφορές στο αρχαίο Δίον, τα μυστήρια του Ολύμπου, τους ουρανούς του, τη λαογραφία και τα επαγγέλματα.

Π. Γιούλτση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ