ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίδειξη κουστουμιών σε στυλ art deco στο Μουσείο του Κρεμλίνου
© Sputnik/Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίδειξη κουστουμιών σε στυλ art deco στο Μουσείο του Κρεμλίνου

Μοναδικά δείγματα γυναικείων ενδυμάτων της εποχής art deco από ευρωπαϊκούς οίκους υψηλής ραπτικής, θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία θα ανοίξει στο Μουσείο του Κρεμλίνου στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλης κλίμακας έκθεση «Κομψότητα και πολυτέλεια Art Deco. Ο ιαπωνικός οίκος ραπτικής του Κιότο και ο "ναοί" των κοσμημάτων Cartier και Van Cleef & Arpels », που συνδυάζουν κομψά κοστούμια και ακριβά κοσμήματα, θα ξεδιπλώσουν τα εκθέματά τους στον χώρο του Αντνασταλόπναγια Παλάτα- Πατριάρσυι Ντβαρέτς του Μουσείου του Κρεμλίνου, και στον εκθεσιακό χώρο της Ουσπένσκαγια Ζβανίτσα.

"Το Μουσείο του Κρεμλίνου χρησιμοποιεί το θέμα Art Deco ως ένα θαυμάσιο καλλιτεχνικό και κοινωνικο-πολιτισμικό φαινόμενο του ΧΧ αιώνα: πρόκειται για ένα στυλ φωτεινής δημιουργικής φαντασίας, εμπνευσμένο από τον ευρωπαϊκό κλασικισμό και μοντερνισμό, την κουλτούρα των αρχαίων πολιτισμών, των λαϊκών παραδόσεων και της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογικής προόδου, που αποτυπώθηκε σε όλα τα είδη τέχνης την δεκαετία του 1920-1930 και δεν έχει χάσει τη σημασία του μέχρι τώρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του μουσείου.

Οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν 119 δείγματα γυναικείου ενδύματος του ιαπωνικού Οίκου Κιότο, οι ειδικοί του οποίου έχουν επιφέρει επανορθώσεις σε πολλά από αυτά, ειδικά για την έκθεση της Μόσχας. Τα κοσμηματοπωλεία Cartier και Van Cleef & Arpels συνέλεξαν τα καλύτερα κοσμήματα σε στιλ αρ ντεκό της περίοδου 1910-1930 του, ενώ θα παρουσιάσουν και πρωτότυπα σκίτσα και αρχειοθετημένες φωτογραφίες της εποχής.

Ανάμεσα στα εκθέματα — βραδινά φορέματα, κοκτέιλ και χορευτικά σύνολα και άλλα κοστούμια.

Στη νέα έκθεση του Μουσείου του Κρεμλίνου θα αναβιώσει μία παλιά παράδοση, ιδρυτές της οποίας ήταν οι Λουί Καρτιέρ και Ζανίν Λανβέν. Ηταν οι πρώτοι που παρουσίασαν ρούχα και κοσμήματα μαζί στην έκθεση του Παρισιού, το 1925, η οποία έδωσε και το όνομα του νέου στυλ — "Art Deco".

Πηγή: www.ria.ru