ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Περιγράμματα της σμίλης...»
© υπηρεσία τύπου του Κρατικού μουσείου καλών τεχνών Πούσκιν
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Περιγράμματα της σμίλης...»

'Εκθεση με τίτλο «''Περιγράμματα της σμίλης..'', θα εγκαινιαστεί στις 6 Ιουλίου, στο Εθνικό Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν. Η έκθεση εστιάζει στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής σε νομίσματα από την αρχαιότητα έως τους πρώιμους νεότερους χρόνους. Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν και του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, στο πλαίσιο του έτους της Ελλάδας στη Ρωσία.

Η έκθεση, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 200 εκθέματα, νομίσματα και αντικείμενα διακόσμησης, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, έχει σκοπό να δείξει στον επισκέπτη, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι χαράκτες νομισμάτων σε διάφορες εποχές, στην προσπάθεια τους να αποδώσουν την ανθρώπινη μορφή σε έργα μικροτεχνίας, που σπάνια βλέπει το ευρύ κοινό.

© υπηρεσία τύπου του Κρατικού μουσείου καλών τεχνών Πούσκιν

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι χαράκτες νομισμάτων σε διάφορες εποχές, προσπαθώντας να αναπαραστήσουν σ'έναν χώρο μικρογραφίας ενός κυκλικού νομίσματος τον άνθρωπο και το σώμα του, επιδιώκοντας να προσεγγίσουν στο μέγιστο δυνατό το αυθεντικό πρωτότυπο, είτε, αντίθετα, να δημιουργήσουν μία αφηρημένη απεικόνιση.

© υπηρεσία τύπου του Κρατικού μουσείου καλών τεχνών Πούσκιν

Η πιο εκτεταμένη ενότητα, αυτή των «Θεών και των ηρώων», μας δείχνει πως οι αρχαίοι αναπαρίσταναν τους θεούς τους σαν φυσιολογικούς ανθρώπους, αλλά και προικισμένους ταυτόχρονα με ιδανικές σωματικές αναλογίες, μεγαλοπρέπεια και ήρεμα χαρακτηριστικά. Επίσης, φαίνεται πως με την επικράτηση του χριστιανισμού εξαφανίζεται το αρχαιοπρεπές γυμνό από τη νομισματική τέχνη και το σώμα καλύπτεται πλέον από υφάσματα που —πολλές φορές —εσκεμμένα- αφήνονται να πέφτουν ακανόνιστα.

© υπηρεσία τύπου του Κρατικού μουσείου καλών τεχνών Πούσκιν

Στην ενότητα του «Ανθρώπινου παράγοντα», που διαμορφώθηκε με χρονολογικά και γεωγραφικά κριτήρια, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν πώς οι νατουραλιστικές και με υψηλές καλλιτεχνικές αξιώσεις απεικόνισεις της Αρχαιότητας, υποκαθίστανται από πιο σχηματικές αδρές απεικονίσεις της πρώιμης μεσαιωνικής εποχής.

© υπηρεσία τύπου του Κρατικού μουσείου καλών τεχνών Πούσκιν

Οι υπόλοιπες ενότητες δείχνουν πώς εξελίχθηκαν οι αρχαίες αντιλήψεις για τον ανθρωπομοφισμό και πώς αυτές μεταμορφώθηκαν έξω από τα όρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, στον μεσαίωνα και στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ εκτίθεται και μια αναπαράσταση του εργαστηρίου ενός χαράκτη που κατασκευάζει σφραγίδες κοπής νομισμάτων και μεταλλίων, και τα χαράζει αντλώντας έμπνευση είτε από την φαντασία του, είτε από έργα τέχνης που βρίσκονται ολόγυρά του.

Η έκθεση στο κυρίως κτήριο του Μουσείου θα διαρκέσει από τις 6 Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου του 2016.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr