ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελιτζάzz, ένα μουσικοκηπευτικό γαστρονομικό φεστιβάλ
© ΑΠΕ ΜΠΕ/STR
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελιτζάzz, ένα μουσικοκηπευτικό γαστρονομικό φεστιβάλ

Ένα πρωτότυπο μουσικοκηπευτικό, γαστρονομικό φεστιβάλ, το Μελιτζάζ διοργανώνεται από τις 6 έως και 10 Ιουλίου, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, την ''καρδιά'' της Τσακωνιάς. Στους στόχους του φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περίφημης γλυκιάς τσακώνικης μελιτζάνας.

Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, την καρδιά της Τσακωνιάς, διοργανώνεται από 6 έως και 10 Ιουλίου το Μελιτζάζ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσικοκηπευτικό γαστρονομικό φεστιβάλ που στόχο έχει τον γαστρονομικό τουρισμό και ενισχύει την εξωστρέφεια της περίφημης γλυκιάς τσακώνικης μελιτζάνας με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχή.

Μια ξεχωριστή γιορτή στην οποία η Τσακωνιά προβάλει τις σπάνιες ιδιότητές της, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα, τη σπουδαία τοπική αρχιτεκτονική, την τοπική παράδοση και φιλοξενία, τη γαστρονομία, αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Το Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, όπου προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις.

Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου. Συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την κωμόπολη, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις, από την τοπικ, αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Φέτος οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πυργόσπιτα 200 και πλέον ετών, θα επισκεφθούν μερικά από τα παλαιότερα εν λειτουργία καταστήματα της Ελλάδας, θα δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, γλυκού και φαγητού, με βάση την τσακώνικη μελιτζάνα, θα παίξουν παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια, θα ακούσουν να μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο, θα παρακολουθήσουν ταξιδιάρικες ταινίες, θα θαυμάσουν εικαστικές εκθέσεις και θα απολαύσουν γοητευτικές μουσικές jazz, swing, παραδοσιακά, tarantella, έντεχνο, λαϊκά, funk, soul και θα χορέψουν στις πλατείες και τους δρόμους του Λεωνιδίου, στη μεγάλη γιορτή.

Το μελιτζάzz ανοίγεται όλο και περισσότερο στον κόσμο, παραμένοντας ένα θεματικό οπωροχορευτικό και γαστρονομικό φεστιβάλ, που εξερευνά μουσικές, χορούς, πολιτισμούς και γεύσεις από διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα στα σοκάκια του Λεωνιδίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε το Λεωνίδιο στις ετοιμασίες του Μελιτζάzz, γνωρίσαμε την τσακώνικη φιλοξενία και μαγειρέψαμε με την κυρία Αγγελική Χιώτη, Ραγού, ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής με τσακώνικες μελιτζάνες και σας παρουσιάζουμε την συνταγή για να το απολαύσετε κι εσείς στο σπίτι σας.

Ραγού

Υλικά:
— έξι μέτριες τσακώνικες μελιτζάνες
— ένα κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρές μερίδες
— τρεις πατάτες
— τρία κρεμμύδια μέτρια
— μπαχάρι
— ένα ξυλάκι κανέλας
— τρία φύλλα δάφνης
— ένα φλιτζάνι χυμό ντομάτας
— μια κουταλιά πελτέ ντομάτα
— δύο σκόρδα
— αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια λεκάνι με νερό και αλάτι τις μελιτζάνες κομμένες σε μέτρια στρογγυλά κομμάτια και τις αφήνουμε για δέκα λεπτά, ενώ κόβουμε και τις πατάτες κυδωνάτες. Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τις μελιτζάνες από τις δύο πλευρές και ακολούθως τις πατάτες μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.

Στην συνέχεια βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι καλά. Μόλις αυτό είναι έτοιμο ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια κομμένα και τα σκόρδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να πάρει χρώμα. Ακολούθως ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τις μελιτζάνες, το μπαχάρι, την κανέλα, τις δάφνες, το χυμό τομάτα και τον πελτέ, αλατίζουμε και πιπερώνουμε το φαγητό ανακατεύοντας ελαφρά για να αναμειχτούν τα υλικά. Ακολούθως ρίχνομε ένα με ενάμιση ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μία περίπου ώρα. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

Δημήτρης Μανιατάκος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ