ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια έκθεσης αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στο Μουσείο Πούσκιν
© Sputnik/ Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια έκθεσης αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στο Μουσείο Πούσκιν

Έκθεση με θέμα την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής σε νομίσματα από την αρχαιότητα έως τους πρώιμους νεότερους χρόνους, εγκαινιάσθηκε, σήμερα, στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν.

«Εγκαινιάζουμε την έκθεση, η οποία — με τη σειρά της- εγκαινιάζει ταυτόχρονα το Έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν συμμετέχει απλά σ' αυτό το Έτος, αλλά είναι γενικά βασικός μας συνεργάτης» δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου η διευθύντρια του Μουσείου Μαρίνα Λασάκ.

«Περιγράμματα της σμίλης...»

Η κ. Λασάκ τόνισε ότι η έκθεση διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό «που του αρέσει να σκέφτεται, να βλέπει και να αναλύει», όσο και στο εξειδικευμένο, σημείωσε.

«Κάνοντας αυτή την έκθεση είχαμε ως στόχο να σπάσουμε την καθιερωμένη αντίληψη που επικρατεί για το νόμισμα, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για ένα βαρετό και άψυχο αντικείμενο, το οποίο συνδέεται αποκλειστικά με τον οικονομικό τομέα. Το νόμισμα είναι τμήμα του ανθρώπινου πολιτισμού, το δημιουργεί ο άνθρωπος και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάνω τού, είναι οι απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος, ή τμημάτων του, που αποτυπώνονται στα νομίσματα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο συντονιστής της έκθεσης Σεργκέι Κοβαλένκο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά εκθέματα, όπως ο βυζαντινός δακτυλιόλιθος με την απεικόνιση του Χριστού του 16ου αιώνα από χρυσό και πολύτιμους λίθους, το αγαλματίδιο του Απόλλωνα με μια επιγραφή στην οποία αναφέρεται ότι ήταν αφιέρωμα στον Απόλλωνα και στις κόρες, το σπάνιο ασημένιο τετράδραχμο από τις Συρακούσες, καθώς και η αραβικής προέλευσης απομίμηση ενός χρυσού βυζαντινού κέρματος με τον αυτοκράτορα Ηράκλειο.

Πηγή: www.ria.ru