ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση με έργα του Αϊβαζόφσκι στην πινακοθήκη Τρετιακόφ
© Sputnik/Aleksey Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση με έργα του Αϊβαζόφσκι στην πινακοθήκη Τρετιακόφ

Το Ρωσικό μουσείο, άρχισε να αποστέλλει στην πινακοθήκη Τρετιακόφ έργα του μεγάλου ρώσου ζωγράφου Ιβάν Αβαζόφσκι, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την γέννησή του.   

Τα κεντρικά μουσεία της χώρας προετοιμάζουν εκθέσεις σ' όλη την επικράτεια με θέμα το έργο του μεγάλου θαλασσογράφου. Στο Ρωσικό Μουσείο υπάρχει μια μοναδική συλλογή με αριστουργήματα του ζωγράφου, τα οποία αν δεν τα γνωρίζει κανείς δεν μπορεί να έχει μια πλήρη αντίληψη για το δημιουργικό του έργο.  

Χθες, Τρίτη, στο ανάκτορο Μιχαήλοφσκι στο οποίο βρίσκονται  πίνακες του Αϊβαζόφσκι, ξεκίνησε η προετοιμασία για την μεταφορά τους στη Μόσχα.

«Από τις αρχές Ιουλίου έως τον Δεκέμβριο, οι περίφημοί πίνακες του ζωγράφου «Το ένατο κύμα», «Το κύμα», «Η Κωνσταντινούπολη υπό το σεληνόφως», όπως και άλλα έργα του από τη συλλογή του Ρωσικού Μουσείου θα σταλούν στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ, για να συμπεριληφθούν στην έκθεση, με τίτλο «Ιβάν Αβαζόφσκι. 200 χρόνια από τη γέννηση του» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου.       

Στην  ανακοίνωση του Ρωσικού Μουσείου τονίζεται ότι, όσο διάστημα τα έργα του Αιβαζόφσκι θα βρίσκονται στην Μόσχα, στην θέση τους  θα εκτίθενται σχέδια αγιογραφιών του Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη και του Ναού του Ιησού του Σωτήρος στην Μόσχα, του Καρλ Μπριουλόφ που ανήκουν στη συλλογή του Ρωσικού Μουσείου.  

Τον Δεκέμβριο του 2016 οι πίνακες θα επιστρέψουν στο Ρωσικό Μουσείο, όπου και θα εγκαινιασθεί έκθεση με τα έργα  του Αϊβαζόφσκι στο κτίριο Μπενουά.

Το Ρωσικό Μουσείο είναι  το μεγαλύτερο μουσείο με έργα ρωσικής τέχνης στον κόσμο. Είναι το πρώτο στη χώρα εθνικό μουσείο εικαστικών τεχνών.Τα —πανηγυρικού χαρακτήρα- εγκαίνια του Ρωσικού Μουσείου έγιναν στις 19(7) Μαρτίου του 1898. Την βάση της συλλογής του Ρωσικού Μουσείου, αποτέλεσαν αντικείμενα και έργα τέχνης, που δόθηκαν  στο μουσείο  από τα Χειμερινά Ανάκτορα, τα ανάκτορα του Γκατσίνσκι και Αλεξαντρόφσκι, από το Ερμιτάζ και την Ακαδημία Καλών Τεχνών, όπως επίσης και από ιδιώτες συλλέκτες που δόθηκαν υπό μορφή δωρεάς.       

Στην συλλογή του Μουσείου, περιλαμβάνονται 400.000 εκθέματα που αντιπροσωπεύουν  όλες τις ιστορικές περιόδους και τάσεις στην εξέλιξη της ρωσικής τέχνης, τα βασικά της είδη και μορφές της, τις κατευθύνσεις και τις σχολές, που καταλαμβάνουν μια χιλιετή και πλέον περίοδο, από τον 10ο έως τον 21ο αιώνα. Η συλλογή είναι κατανεμημένη σε κτίρια που συνιστούν ιστορικά μνημεία αρχιτεκτονικής, όπως είναι τα ανάκτορα Μιχαίλοφσκι, Στοργκανόφσκι, το Μαρμάρινο ανάκτορο και ο πύργος Μιχαήλοφσκι. Στο μουσειακό αυτό συγκρότημα εντάσσονται ο κήπος του Μιχαιλόφσκι, ο Θερινός κήπος με το θερινό ανάκτορο του Πέτρου Α' και  ο οικίσκος  του Πέτρου του Α'.

Πηγή: www.ria.ru