ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαγωνισμός φωτογραφίας «Με τη ματιά του ξένου»
© Sputnik/Dmitry Koscheev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαγωνισμός φωτογραφίας «Με τη ματιά του ξένου»

Την έναρξη του ετήσιου, διεθνούς διαγωνισμού με τίτλο "Με τη ματιά του ξένου" ανακοίνωσε η προεδρική βιβλιοθήκη "Μπόρις Γιέλτσιν" που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη.

Ο διαγωνισμός, που διεξάγεται για έβδομη φορά, δίνει την δυνατότητα σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους να παρουσιάσουν με το έργο τους, την δική τους ματιά για τα σημαντικότερα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο. Στο διαγωνισμό, θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες που έχουν τραβήξει ξένοι που ζουν στη Ρωσία, καθώς και φωτογραφίες Ρώσων που ζουν στο εξωτερικό. Το σύνθημα του διαγωνισμού, που θα διαρκέσει από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Νοεμβρίου, είναι «Κινηματογράφος σημαίνει αλήθεια». Η επιλογή της θεματικής του διαγωνισμού, δεν έγινε τυχαία. Ο διαγωνισμός συμπίπτει χρονικά με το Έτος ρωσικού κινηματογράφου, ο κινηματόγραφος δημιουργεί στον καθένα αναμνήσεις και επιπλέον η ζωή του καθενός είναι μια ξεχωριστή και αληθινή ταινία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βιβλιοθήκης.

ΟΙ διοργανωτές του φωτογραφικού διαγωνισμού έχουν θεσπίσει βραβεία ανά κατηγορίες. Στην κατηγορία «ΚινόΝτοκ» θα διαγωνισθούν φωτογραφικές εργασίες που έχουν αποτυπώσει σημαντικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, όπως και στον αιώνα που διανύουμε. Η κατηγορία «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», θα έχει ως θέμα τα πορτρέτα και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με θέατρο και τον κινηματογράφο. Η κατηγορία «Το Νέο κύμα», αφορά εκείνους τους συμμετέχοντες στους οποίους προτείνεται να πειραματισθούν χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικά μέσα, ώστε να απεικονίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Για τους φανατικούς της φωτογραφίας του δρόμου (street foto) έχει θεσπισθεί η κατηγορία « Ο δρόμος επί της οθόνης».

Σύμφωνα με την παράδοση, μια από τις κατηγορίες του διαγωνισμού, «Η ματιά του ξένου», έχει ως θέμα την οποιαδήποτε χώρα. Στο διάστημα των έξι ετών που διεξάγεται ο διαγωνισμός, έχουν παρουσιασθεί φωτογραφικές εργασίες με θέματα από την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βραζιλία και την Αυστρία. Φέτος, η κατηγορία γεωγραφικού περιεχόμενου «Μέσω της Δύσης στην Ανατολή» θα εστιάσει σε θέματα από την Ελλάδα και την Κίνα.

Η προεδρική βιβλιοθήκη, για πρώτη φορά θα δεχθεί τη συμμετοχή ταινιών ντοκιμαντέρ στον διαγωνισμό. Στην κατηγορία «Προσωπικό αρχείο» θα μπορούν να διαγωνισθούν βίντεοταινίες με θέμα την κοινωνική,οικονομική και πολιτιστική ζωή, στο εξωτερικό και στην Ρωσία. «Μελλοντικά ορισμένες φωτογραφικές εργασίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κανονικών ταινιών της προεδρικής βιβλιοθήκης, με ενημερωτικό και διαφωτιστικό περιεχόμενο. Η χρονική τους διάρκεια σε μορφή mp4 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 λεπτά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της βιβλιοθήκης.

Μια ειδική κατηγορία, έχει θεσπισθεί φέτος από κοινού με την Διεύθυνση της περιφέρειας της Τιουμέν και τα περιφερειακά ΜΜΕ. Πρόκειται για την κατηγορία «Σιβηρία, Σ' αγαπώ», η οποία θα μας δώσει την δυνατότητα να δούμε τη Σιβηρία με τα μάτια των ξένων περιηγητών.

Πηγή: www.ria.ru