ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου εορτάζει τα 455 χρόνια από την ανέγερση του
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου εορτάζει τα 455 χρόνια από την ανέγερση του

Σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των 455 χρόνων από την ανέγερση του περίφημου Ναού της Αγίας Σκέπης, που είναι επίσης γνωστός ως Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Μόσχα.

ΟΙ εκδηλώσεις στον χώρο του Ναού θ αρχίσουν με τη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια από τις 13.00 έως τις 19.00 θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις στον χώρο του ναού.

Προς το βράδυ, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συναυλία που θα δώσει η Προεδρική ορχήστρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ιστορία του Ναού

Η πρώτη αξιόπιστη αναφορά για την ανέγερση του Ναού της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ανάγεται στο φθινόπωρο του 1554. Σύμφωνα με την αναφορά αυτή ο ναός ήταν ξύλινος και παρέμεινε για μισό και πλέον χρόνο.

Το ναό της Αγίας Σκέπης τον έχτισαν οι ρώσοι αρχιτέκτονες Μπάρμμα και Πόστνικ. Η ανέγερση του ναού διήρκεσε συνολικά έξι χρόνια και γίνονταν μόνο κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Στις 12 Ιουλίου (29 Ιουνίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) του 1561 ο ναός φωταγωγήθηκε. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίσθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης που διήρκεσαν από το 1957έως το 1961, όταν βρέθηκε μια επιγραφή στην βάση του κύριου ναού που έγραφε τα εξής: «… την ημέρα των αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο ναός της Αγίας Σκέπης φωταγωγήθηκε…». 

Ναός του Αγίου Βασιλείου
Στα τέλη του 16ου αιώνα εμφανίσθηκαν οι κρεμμυδόσχημοι τρούλοι του ναού στη θέση της σκεπής που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Το 1672 στην νοτιοανατολική πλευρά του ναού χρίσθηκε η ενδέκατη εκκλησία, ένας μικρός ναός πάνω στον τάφο του Ιωάννη του Ευλογημένου, ενός σεβάσμιου μοσχοβίτη νομικού, που είχε ταφεί στο προαύλιο του ναού.

Το 1812 είχε δοθεί εντολή στους στρατιώτες του γαλλικού πυροβολικού να ανατινάξουν τον ναό. Ωστόσο, αυτό που έκανε ο στρατός του Ναπολέοντα ήταν να καταληστεύσει τον ναό, ο οποίος όμως μετά το τέλος του πολέμου αποκαταστάθηκε και φωταγωγήθηκε. Στα τέλη του 19ου αιώνα, τέθηκε για πρώτη φορά ο στόχος να αποκατασταθεί ο ναός στην αρχική του μορφή. Ωστόσο η έλλειψη κονδυλίων, η Οκτωβριανή Επανάσταση και η περίοδος καταστροφής που επακολούθησε στην Ιστορία της Ρωσίας, δεν άφησαν περιθώρια να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Το 1918, ο ναός της Αγίας Σκέπης υπήρξε ένας από τους πρώτους που τέθηκε υπό την προστασία του κράτους ως μνημείο εθνικής και παγκόσμιας κληρονομίας. Από τις 21 Μαϊου του 1923 ο ναός άρχισε να λειτουργεί ως ιστορικό — αρχιτεκτονικό μουσείο, που ήταν ανοιχτό για τον καθένα.

Επιπλέον, έως το 1929 στον ναό του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου τελούνταν λειτουργίες. Το 1928 ο ναός της Αγίας Σκέπης έγινε παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και παραμένει ως παράρτημα του μέχρι σήμερα.

Από την δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερις γενικές αναπαλαιώσεις, που περιελάμβαναν εργασίες αποκατάστασης στον τομέα της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής.

Το 1990 ο ναός της Αγίας Σκέπης συμπεριελήφθη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη Ρωσία. Ύστερα από μια μακροχρόνια διακοπή, στο ναό της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, άρχισαν και πάλι να λειτουργούν. Τον επόμενο χρόνο, θα θεσπισθεί η από κοινού χρήση του, από μέρους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πηγή: www.ria.ru