ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές φεστιβάλ «Όπερα για όλους» στην Αγ. Πετρούπολη
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές φεστιβάλ «Όπερα για όλους» στην Αγ. Πετρούπολη

Το πέμπτο διεθνές φεστιβάλ με τίτλο «Όπερα για όλους» της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό αριστουργήματα της κλασσικής όπερας, θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του.

Το φεστιβάλ, κάθε χρόνο, για να ανεβάσει τα έργα του, επιλέγει τους πιο ενδιαφέροντες και όμορφους υπαίθριους χώρους της Αγίας Πετρούπολης. Οι παραστάσεις, με βάση τη παράδοση θα απευθύνονται σε όλους και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Μουσικός διευθυντής του φεστιβάλ, είναι ο παγκοσμίως γνωστός διευθυντής ορχήστρας Φάμπιο Μαστράντζελο. 

“Μαραθώνιος” παραστάσεων στη θερινή σεζόν του μπαλέτου
Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει σήμερα 12 Ιουλίου. Στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης, στη πλατεία του Καθεδρικού Ναού στον φρούριο του Πέτρου και Παύλου, θα ανέβει η μεγαλειώδης όπερα του Αλεξάντρ Μποροντίν «Ο πρίγκιπας Ιγκόρ». Η υπόθεση της όπερας έχει σχέση με την ιστορία της ρωσικής γραφής και το έργο «Ο λόγος για το σύνταγμα Ικγόρεβ».

Φέτος, το φεστιβάλ «Όπερα για όλους»- ακολουθώντας την παράδοση —θα συνεχίσει να παρουσιάζει έργα όπερας σε χώρους που θα έχουν ως φόντο συγκροτήματα αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Έτσι, στις 16 Ιουλίου στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το ανάκτορο Γκατσίνσκι, θα ανέβει η όπερα του του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τανχόυζερ». Σκηνοθέτης και σκηνογράφος της όπερας θα είναι ο Βίκτορ Βισότσκι, διευθυντής ορχήστρας ο λαϊκός ηθοποιός της Ρωσίας Σεργκεί Στάντλερ. «Οι χώροι στους οποίους διαδραματίζεται η όπερα, είναι πανομοιότυποι με τους χώρους της κατοικίας του Παύλου Α': έτσι η σπηλιά της Αφροδίτης και ο πύργος του Βάρτμπουργκ συνδυάζονται με την σπηλιά «Ηχώ» και το αυτοκρατορικό ανάκτορο. Οι δε διαγωνισμοί μεταξύ των τραγουδιστών —ιπποτών που γίνονται στην πρώτη πράξη της όπερας, αποδεικνύεται ότι ακολουθούν με τρόπο παράλληλο τις μουσικές παραδόσεις του ανακτόρου Γκατσίνσκι από την εποχή του Παύλου Α' μέχρι τις μέρες μας», επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Στις 19 Ιουλίου στο κεντρικό Πάρκο Πολιτισμού και αναψυχής Κίροφ, στον χώρο που βρίσκεται μπροστά στο ανάκτορο Ελαγξκινοστρόφσκι, θα ανέβει η κωμική όπερα του Σεργκέι Προκόφιεφ «Αρραβώνας σ το Μοναστήρι». Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στην 125η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ρώσου συνθέτη. Στις 23 Ιουλίου στην πλατεία των παρελάσεων του ανακτόρου της Μεγάλης Αικατερίνης στο Τσαρικό χωριό, θα ανέβει η όπερα «Οι γάμοι του Φίγκαρο».

Το πρώτο φεστιβάλ «Όπερα για όλους» πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, παρουσιάζοντας στο κοινό της Αγίας Πετρούπολης και στους επισκέπτες της πόλης, κλασικά αριστουργήματα της ρωσικής όπερας, όπως «Η Ζωή για τον τσάρο» του Μιχαήλ Γκλίνκα, «Η κόρη του χιονιού» του Ρίμσκι Κόρσακοφ, «Ο Δαίμων» του Αντόν Ρουμπισνστάιν, και η «Ιολάντα» του Τσαϊκόφσκι». Όλες οι όπερες είχαν προκαλέσει τον ενθουσιασμό του κοινού, που εξέφραζε την ικανοποίηση του με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες.

Πηγή: www.ria.ru