ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Российский хореограф и балетмейстер Борис Эйфман
© Sputnik/http://visualrian.ru/images/item/2500159
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αγία Πετρούπολη τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 70 χρόνια του χορογράφου Μπορίς Έιφμαν

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα έχει ως θέμα το δημιουργικό έργο του χορογράφου Μπορίς Έιφμαν, θα γίνουν στην έπαυλη Ντόμπερτ στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 του χρόνια.

Στην έκθεση, η οποία αγκαλιάζει μια περίοδο 50 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ρώσου χορογράφου, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει πατρόν κοστουμιών και σκηνικά από αξέχαστες παραστάσεις που έδωσε το Θέατρο Μπαλέτου του Μπορίς Έιφμαν, στοιχεία πρόβας και σκηνικά στοιχεία, αφίσες, θεατρικά σκηνικά και προσωπικά αντικείμενα του χορογράφου. Πολλά αντικείμενα θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

Στους εσωτερικούς χώρους της έπαυλης Ντόμπερτ, που συνιστά ένα μνημείο της αρχιτεκτονικής του ξύλου, και η οποία άνοιξε για το κοινό τον Αύγουστο του 2015, μετά την ανακατασκευή της, θα εκτεθούν αρκετά σκηνικά έργα των θεατρικών ζωγράφων Γιάνα Γκλουσανόκ και Γιούρι Σουτσκόφ. Οι χωροταξικές λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση του χώρου, δίνουν τηδυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις του Έϊφμαν και να παρακολουθήσει τη διαδρομή που ο ίδιος ακολουθεί από τη στιγμή που συλλαμβάνει την ιδέα να ανεβάσει ένα μπαλέτο έως τη στιγμή που θα το παρουσιάσει στο κοινό.

Ιδέα του Έιφμαν ήταν να στεγαστεί μελλοντικά στο αρχοντικό Ντόμπερτ το μουσείο μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης. Η έκθεση πάντως αυτή για τα 70 χρόνια του Ρώσου χορογράφου συνιστά και την πρώτη εμπειρία αξιοποίησης των εσωτερικών χώρων του ιστορικού αυτού κτιρίου ως εκθεσιακού χώρου.

Πηγή: www.ria.ru