ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για «Παλιάτσοι» και «Γιεβγκένι Ονέγκιν»
© Sputnik/Pavel Bikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για «Παλιάτσοι» και «Γιεβγκένι Ονέγκιν»

Στο πλαίσιο του διεθνούς εργαστηρίου όπερας και συμφωνικής μουσικής για νέους τραγουδιστές, όπως είναι ο διαγωνισμός New Opera World, που άρχισε στη Μόσχα στις 4 Ιουνίου, θα ανέβουν δύο παραστάσεις όπερας, οι «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο και ο «Γιεβγκένι Ονέγκιν» του Τσαικόφσκι. Οι πρεμιέρες των παραστάσεων θα γίνουν στη σκηνή του μουσικού θεάτρου ορχήστρας δωματίου Πακρόφσκι στις 21 και 28 Ιουλίου, όπως δήλωσε στο Ria Novosti το γραφείο Τύπου του Θεάτρου.

Το New Opera World είναι ένας μοναδικός στο είδος του διεθνής διαγωνισμός. Μουσικοί από διαφορετικές ηπείρους έφθασαν στη Μόσχα, όπου θα παραμείνουν ένα μήνα, με σκοπό να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του είδους υψηλοτάτου επιπέδου. Εφέτος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους, επιλέγηκαν τραγουδιστές όπερας από 8 χώρες και μουσικοί ορχήστρας από 17 πόλεις της Ρωσίας.

Την επιμόρφωση τους έχει αναλάβει μια επίλεκτη ομάδα διευθυντών ορχήστρας και παιδαγωγών —δασκάλων μουσικής, στην οποία συμμετέχουν δάσκαλοι και διευθυντές ορχήστρας από τη Μετροπόλιταν όπερα, τη Λα Σκάλα, την Εθνική Όπερα της Λυών, του Θεάτρου Μπαλσόι και άλλες.

Στην προετοιμασία της όπερας «οι Παλιάτσοι», ως δάσκαλος και ως ένας εκ των διευθυντών ορχήστρας συμμετείχε ο Ιταλός Φραντσέσκο Μάσσιμι (Λα Σκάλα) ο οποίος βοήθησε τους συντελεστές τής παράστασης να αφομοιώσουν τις παραδόσεις του ιταλικού τρόπου έκφρασης στην όπερα. Για την προετοιμασία της όπερας «Γιεβγκένι Ονέγκιν» είχε προσκληθεί ο γνωστός Αμερικανός μαέστρος Γκρέγκορι Μπουχάλτερ (Μετροπόλιταν Όπερα), ο οποίος μαζί με τη δική του ομάδα τραγουδιστών θα παρουσιάσει τη δική του ανάγνωση αυτού του αριστουργηματικού έργου του Ρώσου συνθέτη.

Μεταξύ των παιδαγωγών είναι η λαϊκή καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιρίνα Ντόλζενκο (καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτου όπερας του Κρασνογιάρσκ), η λαϊκή καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ Μακβάλα Κσρασβίλι (Θέατρο Μαπλσόι), ο Μαξίμ Παστέρ, σολίστ του Θεάτρου Μπαλσόι. Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια δίδαξαν ο Ρόμπερτ Κέρνερ, διευθυντής κάστιγνκ της Εθνικής Όπερας της Λυών, η Όλγκα Καπάνινα, σκηνοθέτης του θεάτρου Μιχαήλοφσκι, ο Γιούρι Ρόζουμ, πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις, ο Όλιβερ Κρέτσμερ, ιμπρεσάριος όπερας του διεθνούς πρακτορείου TACT και άλλοι.

Η ιδιαιτερότητα του Εργαστηρίου συνίσταται επίσης στο ότι οι σκηνοθετικές λύσεις και η σκηνογραφία των παραστάσεων δίνονταν κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Για τον λόγο αυτό, οι σκηνοθέτες Αντρέι Τσβετκόφ-Τόλμπιν και η Μαρία Τιχόνοβα, που είχαν προσκληθεί στο Εργαστήριο, είχαν παρουσιάσει εκ των προτέρων τη δική τους θεώρηση για την παράσταση, η οποία υπήρξε και το σημείο εκκίνησης στη συνεργασία τους με τους διευθυντές ορχήστρας, τους δασκάλους και τους σολίστ.

Το New Opera World είναι το μοναδικό δημιουργικό Εργαστήρι στη Ρωσία το οποίο μπορεί να προτείνει στους ξένους τραγουδιστές ένα σύνθετο πρόγραμμα μελέτης της ρωσικής σχολής στην όπερα, που σχετίζεται με την προφορά, το ύφος, το παίξιμο με βάση το σύστημα Στανισλάφσκι. Το όλο πρόγραμμα, με τίτλο «Ρωσική όπερα για το ξένους», θα αξιολογηθεί όχι μόνο στην παράσταση της όπερας «Γιεβγκένι Ονέγκιν», αλλά και στη συναυλία-γκαλά που θα δωθεί στον Οίκο Μουσικής στις 24 Ιουλίου, η οποία θα περιλαμβάνει ρομαντικά έργα του Τσαϊκόφσκι και του Ραχμάνινοφ.

Πηγή: www.ria.ru