ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης για το Μουσείο Καλών Tεχνών Πούσκιν
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης για το Μουσείο Καλών Tεχνών Πούσκιν

Το κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Ευεργέτες του Μουσείου Πούσκιν», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου Tύπου του.

«Στόχος του νέου προγράμματος είναι η ευρύτερη χρηματοδότηση του μουσείου από πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, με τη διεύρυνση του κύκλου των ιδιωτών που το υποστηρίζουν, δηλαδή των ευεργετών του. Η παράδοση της χρηματοδότησης τού μουσείου από ιδιώτες είναι μακρά και αδιάλειπτη. Στις μέρες μας στο ελεγκτικό συμβούλιο του ιδρύματος συμμετέχουν αντιπρόσωποι άλλων κρατικών ιδρυμάτων αλλά και σημαίνουσες προσωπικότητες του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου. Αντλώντας από τη σημαντική πείρα των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου, το Μουσείο Πούσκιν αποτείνει πρόταση συνεργασίας σε έναν ευρύτερο κύκλο υποψήφιων ευεργετών, επιδιώκοντας την ένταξη στους κόλπους μιας κοινότητας που ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες του μουσείου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Το κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν γιορτάζει τα γενέθλιά του
Από το 2014, το κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν προχώρησε στην ίδρυση μιας «Πολιτείας μουσείων», έτσι όπως την είχε εμπνευστεί ήδη ο Ιβάν Τσβετάεβι, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του μουσείου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σύμπλεγμα μουσείων σε μια νέα συνοικία —εστία πολιτισμού στο κέντρο της Μόσχας. Το σύμπλεγμα θα περιλαμβάνει εννέα μουσειακά κτίρια. Με την εφαρμογή των σχεδίων, η πλατεία του μουσείου θα αποκτήσει έκταση υπερδιπλάσια από τη σημερινή και ο αριθμός των επισκεπτών του μουσείου θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια τον χρόνο.

«Η κατασκευή του συμπλέγματος αυτού των μουσείων, όπως και η δραστηριότητα του μουσείου Πούσκιν, χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, το μουσείο καλύπτει τα έξοδά του και από άλλες πηγές, όπως την έκδοση εισητηρίων, τη διοργάνωση εκδρομών, την πώληση καταλόγων από τις εκθέσεις του, από την εκδοτική του δραστηριότητα, τα σουβενίρ κ.ά. Παρόλα αυτά, η χρηματοδότηση του μουσείου από τους ιδιώτες είναι άκρως σημαντική για την πραγμάτωση της ανθρωπιστικής του αποστολής και του εύρους των στόχων του», επισημαίνει το γραφείο Τύπου.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου πιστεύουν ότι το πρόγραμμα «Ευεργέτες του Μουσείου Πούσκιν» θα σημάνει τη δημιουργία μίας «κοινότητας ανθρώπων με όμοιες πεποιθήσεις, της οποίας τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα και την εμπειρία μιας ενεργούς συμμετοχής στις δραστηριότητες του μουσείου».

Πηγή: www.ria.ru