ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έπεσε η αυλαία του φεστιβάλ «ο Διαφωτιστής»
© Sputnik/Ilya Timin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έπεσε η αυλαία του φεστιβάλ «ο Διαφωτιστής»

Το δεύτερο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής «ο Διαφωτιστής», που γίνεται προς τιμήν του Αγίου Βλαδίμηρου, πραγματοποιήθηκε στη Μονή Βαλαάμ.

«Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευλογία του Πατριάρχη Κυρίλλου και προσβλέπει στη διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας, καθώς και στην αποκατάσταση των παραδόσεων της χορωδιακής εκκλησιαστικής μουσικής. Είναι η δεύτερη χρονιά που στη Μονή Βαλαάμ φθάνουν μοναστικές και χορωδίες εκκλησιαστικής μουσικής από διάφορα μέρη του κόσμου, για να παρουσιάσουν στους επισκέπτες του φεστιβάλ τις πολιτιστικές παραδόσεις των λαών τους» δήλωσαν οι διοργανωτές.

Στο φεστιβάλ «Ο Διαφωτιστής» συμμετέχουν χορωδίες εκκλησιαστικής μουσικής από την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τον Λίβανο, τη Ρωσία και τη Ρουμανία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλάμβανε «μια ιδιαίτερη μουσική και ποιητική αφήγηση με αναφορές στις εορτές της ορθοδοξίας». Στις εμφανίσεις τους οι χορωδίες εκκλησιαστικής μουσικής, συμπεριλάμβαναν απαγγελίες στίχων των ποιητών Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Τιούτσεφ, Μπλοκ, Παστερνάκ. Τους στίχους των Ρώσων ποιητών απάγγελλαν η ηθοποιός Βικτόρια Ισάκοβα από το Θέατρο Δράματος Πούσκιν και ο ηθοποιός του θεάτρου Ταγκάνκα Βενιαμίν Σμέχοφ.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη χορωδία της Μονής Βαλαάμ, τη χορωδία Bulgarian Voices Angelite (Βουλγαρία), τη γυναικεία χορωδία «Σλεγκάνι» (Αρμενία), τη νεανική χορωδία της Σχολής Α.Β.Σβέσνικοφ (Ρωσία), τη χορωδία Antiochian Kithara Ensemble (Λίβανος), το Συγκρότημα Βιλοντσελιστών Fratres (Ρωσία). Επίτιμος προσκεκλημένος του προγράμματος εμφανίσεων ήταν ο Ασσύριος αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Μπίτ- Χαρίμπι), που είναι ιερέας και λειτουργεί στην αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα δηλαδή του Χριστού και των Αποστόλων

«Βασικό "εργαλείο φωτισμού" του φεστιβάλ ήταν ο ήλιος, ενώ για τη σκηνή υπήρχε ειδικός φωτισμός που χρησιμοποιείται στις συναυλίες. Φέτος ο χώρος των θεατών ήταν πολύ κοντά στη σκηνή, όπου είχαν τοποθετηθεί 700 καθίσματα. Ωστόσο για να χωρέσουν όλοι οι θεατές χρησιμοποιήθηκε ο περιβάλλον χώρος με το γκαζόν», όπως επεσήμαναν οι διοργανωτές.

Πηγή: www.ria.ru