ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση έργων του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην πινακοθήκη Τριετιακώφ
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση έργων του Ιβάν Αϊβαζόφσκι στην πινακοθήκη Τριετιακώφ

«Όσο ακόμη ζούσε ο Ιβάν Αϊβαζόφσκι, έγιναν περί τις 100 εκθέσεις έργων του. Όμως μέχρι σήμερα δεν οργανώθηκε στην πινακοθήκη Τρετιακώφ καμία εκτενής ρετροσπεκτίβα αυτού του τόσο δημοφιλούς στο ευρύ κοινό και στους συλλέκτες καλλιτέχνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια του μουσείου Ζελφήρα Τρεγκούλοβα.

Σύμφωνα με την κ. Τρεγκούλοβα, αυτή η έκθεση προαναγγέλλει τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αϊβαζόφσκι, που συμπληρώνονται το 2017.

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε πραγματικά και σε βάθος ποιος ήταν ο Ιβάν Αϊβαζόφσκι, ποια είναι η θέση του στην ιστορία της ρωσικής και της ευρωπαϊκής τέχνης, τι σημαίνει η τέχνη του και πώς μιλάει σε εμάς σήμερα, τι ενδιαφέρον έχει σήμερα για εμάς», υπογράμμισε η διευθύντρια της πινακοθήκης.

Η κ. Τρεγκούλοβα παρατήρησε ότι από τα 6.000 έργα του ζωγράφου, θα εκτεθούν περίπου 120, τα πιο σημαντικά και ευρύτερα γνωστά στο κοινό.

© Sputnik/Sergey Pyatakov

Οι θεματικές της έκθεσης

Όπως διευκρινίζει το γραφείο Τύπου της πινακοθήκης η αρχιτεκτονική της έκθεσης, θυμίζει τις μανούβρες ενός πλοίου: ο θεατής ακολουθεί μία πορεία σε ζιγκ ζαγκ, από το ένα τμήμα της έκθεσης στο άλλο. Στα τμήματα αυτά παρουσιάζονται οι διαφορετικές πλευρές του έργου του Αϊβαζόφσκι, οι θαλασσογραφίες, οι αναπαραστάσεις μαχών καθώς και τα σχέδιά του.

Η έκθεση οργανώνεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα και μοτίβα. Το τμήμα της έκθεσης που τιτλοφορείται «συμφωνίες της θάλασσας», μας παρουσιάζει τις θαλασσογραφίες του Αϊβαζόφσκι σε όλες τις διακυμάνσεις: από την τρικυμία στην μπουνάτσα, από τη γαληνεμένη θάλασσα ως τη θαλασσοταραχή, με διαφορετικό πάντα φωτισμό.

© Sputnik/Sergey Pyatakov

Το τμήμα της έκθεσης που ονομάστηκε «Ζωγράφος του «Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού της Ρωσίας», περιλαμβάνει έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατ' επιταγή του αυτοκράτορα και της υπηρεσίας Ναυτικού, απόψεις παραθαλάσσιων πόλεων και λιμανιών της Ρωσίας και απεικονίσεις των σημαντικότερων ναυμαχιών που έδωσε ο ρωσικός στόλος.

© Sputnik/Sergey Pyatakov

Στο τμήμα της έκθεσης που ονομάστηκε «από τη Θεοδοσία ως την Πετρούπολη», εκτίθενται τα τοπία του Αϊβαζόφσκι που παρασταίνουν την ξηρά. Το τμήμα που τιτλοφορείται «Γι' αυτόν όλος ο κόσμος ήταν μικρός» περιλαμβάνει τους πίνακες που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος εμπνεόμενος από τα ταξίδια του στον Καύκασο, την Ιταλία την Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στη «Μαγεία του μυστηρίου της Δημιουργίας», εκτίθενται πίνακες με θέματα παρμένα από τη Βίβλο. Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου, όπως το «ουράνιο τόξο», η «Μαύρη θάλασσα» (που αλλιώς ονομάζεται «Αρχή τρικυμίας στη Μαύρη θάλασσα»), το «Ένατο κύμα», και το μεγαλύτερο σε διαστάσεις έργο της έκθεσης, το «Κύμα».

© Sputnik/Sergey Pyatakov

Στην είσοδο της έκθεσης έχει τοποθετηθεί βιντεο-εγκατάσταση της σύγχρονης καλλιτεχνικής ομάδας «Blue soup», που δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της η κ. Τρεγκούλοβα διευκρίνισε ότι για πρώτη φορά η πινακοθήκη προέβη σε προπώληση εισιτηρίων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο να σχηματίζονται ουρές, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενη έκθεση για τη Βαλεντίνα Σερόβα.

Πηγή: www.ria.ru