ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή της μουσικής στην Κρήτη
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή της μουσικής στην Κρήτη

Απόψε ξεκινά το 7ο Houdetsi Music Festival, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή

Με μουσικές του κόσμου ετοιμάζεται να πλημμυρίσει για τέσσερις μέρες το χωριό Χουδέτσι, 23 χλμ από το Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς απόψε ξεκινά το 7ο Houdetsi Music Festival, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή.

Στον Κήπο, στη Σπηλιάδα, στον Χατζινέ, στη Μικρή Πλατεία, στο Πατητήρι, περίπου εκατόν σαράντα μουσικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, σε ένα σύνολο 67 συναυλιών, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη μαγεία της σύνθεσης διαφορετικών μουσικών στοιχείων, συνδυασμένη με τοπικά χρώματα, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

«Ολοι οι μουσικοί είναι εθελοντές, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ρος Ντέιλι. «Δάσκαλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, τον αραβικό κόσμο, από όλες τις άκρες της γης φθάνουν εδώ, παίζουν μαζί, διαμορφώνουν προγράμματα από κοινού. Μουσικές προτάσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί η μουσική λειτουργεί καθαρά ενωτικά μεταξύ τους» σημειώνει, ρίχνοντας φως κυρίως σε περιόδους σαν τη σημερινή, που όλοι μοιάζουν να αναζητούν, μανιωδώς, αυτά που τους χωρίζουν.

Το Houdetsi festival δημιουργήθηκε από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος», που το αποτελούν άνθρωποι αφοσιωμένοι στην έρευνα των διαφόρων τροπικών μουσικών παραδόσεων και τις δυνατότητες για δημιουργική ανταλλαγή μέσα και ανάμεσα στις μουσικές αυτές. Ο Ρος Ντέιλι δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που φέτος πολλοί από τους, κατά καιρούς, μαθητές του Εργαστηρίου, θα πάρουν μέρος στις συναυλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ