ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπάνιο αρχειακό υλικό σε ντοκιμαντέρ για τον  Ρούντολφ Νουρέγιεφ
© wikipedia.org/Allan Warren
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνιο αρχειακό υλικό σε ντοκιμαντέρ για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Στα πλαίσια του διαγωνιστικού προγράμματος "Συμπαραγωγή", θα προβληθεί στο φεστιβάλ "Παράθυρο στην Ευρώπη" η ρωσοτουρκικής συμπαραγωγής ταινία "Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Το νησί που ονειρεύτηκε". Αυτό ανακοίνωσε στο πρακτορείο Ria Novosti η υπηρεσία τύπου του φεστιβάλ.

Η ταινία "Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Το νησί που ονειρεύτηκε" είναι ντοκιμαντέρ, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί και σκηνές από παραστάσεις, εξήγησε στο  Ria Novosti η παραγωγός της ταινίας Γιεβγκιένια Τιρντάτοβα. Η σημασία της ταινίας έγκειται στο ότι χρησιμοποιείται σε αυτήν σπάνιο αρχειακό υλικό από τη ζωή και το έργο του Νουρέγιεφ τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για ερασιτεχνικές λήψεις των ταξιδιών του Νουρέγιεφ στην Τουρκία, που τις έκαναν οι φίλοι του και βρέθηκαν σε αρχεία στη Νέα Υόρκη. Αυτό το υλικό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την κ. Τιρντάτοβα, η ηρωίδα της ταινίας είναι η Γιασμίν Πιπιρινσίογλου, μια φίλη του καλλιτέχνη από την Τουρκία που ήταν και παραγωγός σκηνοθέτης του μπαλέτου "Η ωραία κοιμωμένη" στην σκηνή του Θεάτρου όπερας και μπαλέτου της Κωνσταντινούπολης.

Ευτυχώς, διατηρήθηκαν μαγνητοσκοπήσεις από τις πρόβες του διάσημου χορευτή και χορογράφου στα αρχεία του τουρκικού θεάτρου. Και αυτές συμπεριλήφθηκαν στην ταινία.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του '80, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ταξίδεψε πολλές φορές στην Τουρκία. Μάλιστα, επιθυμούσε να αγοράσει ένα νησί που επισκέφθηκε κάποια στιγμή. Επρόκειτο για το νησάκι του Αγίου Νικολάου, που όμως αποδείχθηκε ότι ήταν ιστορικό μνημείο και, προφανώς, δεν ήταν δυνατή η αγορά του.

"Ωστόσο ο Νουρέγιεφ συνέχισε να πηγαίνει στην Τουρκία, στη Μαύρη Θάλασσα, που ήταν πιο κοντά στην πατρίδα του, τη Ρωσία. Αργότερα αποφάσισε να χτίσει στην Τουρκία ένα σπίτι σε ανατολίτικο ύφος, και επιμελήθηκε τα σχέδια με τον ιταλό φίλο του και σκηνογράφο, Έτζιο Φριτζέριο. Όμως ο Νουρέγιεφ ήταν ήδη σοβαρά άρρωστος και δεν πρόφτασε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Ο Φριτζέριο φιλοτέχνησε τη διακόσμηση του τάφου του Νουρέγιεφ σε ανατολίτικο ύφος".

Όσον αφορά το μέλλον της ταινίας, η παραγωγός διευκρίνισε ότι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκταση, μάλλον τον Οκτώβρη. Η πρεμιέρα θα παρουσιαστεί στη Μόσχα, επίσης στις αρχές της φθινοπωρινής σεζόν.

"Προς το παρόν η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια διαφόρων φεστιβάλ", δήλωσε η κ. Τιρντάτοβα. Προβλήθηκε ήδη σε δύο τουρκικά φεστιβάλ, και τώρα συμπεριλήφθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα "Συμπαραγωγή", του φεστιβάλ "Παράθυρο στην Ευρώπη", που διοργανώνεται στην πόλη Βίμποργκ της περιφέρειας του Λένινγκραντ.

Πηγή: www.ria.ru