ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και τέχνης  στην Αθήνα
© ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και τέχνης στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι η πιο «άδεια» από κόσμο και εκδηλώσεις. Όμως, αν η πρωτεύουσα «χάνει» προσωρινά τους κατοίκους της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις μικρές οάσεις της, που δεν είναι άλλες από τα υπαίθρια καφέ των μουσείων, τα οποία παραμένουν πιστά στα ραντεβού με τους φιλόμουσους, καθώς και με όσους τα επιλέγουν για μια ανάσα δροσιάς.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε επτά μικρές «στάσεις» στα υπαίθρια καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη, του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, αποκαλύπτοντας κάποια από τα μυστικά τους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Το ανανεωμένο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) έχει γίνει ακόμα πιο θελκτικό, καθώς ο κήπος του εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ελληνικά φυτά που συνδέονται με τις δοξασίες της αρχαιότητας, καθώς και με έργα πέντε καλλιτεχνών, τα οποία πλαισιώνουν την έκθεση «Κεραμική Χθες-Σήμερα, 2016». Η Μαρία Βλαντή, η Βούλα Γουνελά, η Χριστίνα Μόραλη, η Λίλη Μπακογιάννη και η Έφη Σπηλιώτη έφτιαξαν έργα από πηλό που, εμπνεόμενα από τις συλλογές του μουσείου, «διηγούνται» ιστορίες από τη ζωή και το θάνατο, τους μύθους, τις λατρείες, τις αντιλήψεις, τις συνήθειες και τις ανάγκες των ανθρώπων από τις νεολιθικές κοινωνίες της 7ης χιλιετίας ως τους ρωμαϊκούς χρόνους (5ος μ.Χ. αι.). Τόσο η έκθεση, που θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου, όσο και η ανανέωση του κήπου έγιναν στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του μουσείου. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
 • Το μπαλκόνι με την καλύτερη θέα στον Ιερό Βράχο βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης (Δ. Αρεοπαγίτου 15), στον δεύτερο όροφο του οποίου λειτουργεί το εστιατόριο με τις παραδοσιακές συνταγές και τα εκλεκτά πιάτα. Τις Παρασκευές, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το δείπνο τους με ζωντανή τζαζ μουσική. Παράλληλα, λειτουργεί και το καφέ στο ισόγειο του Μουσείου, με θέα στην αρχαιολογική ανασκαφή. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
 • Απολαυστική είναι η θέα και στο εστιατόριο του Κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας), που απλώνεται στην Ακρόπολη, στον Λυκαβηττό και στον Εθνικό Κήπο και λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του νεοκλασικού οικοδομήματος. Ειδικά κάθε Πέμπτη και Σάββατο, που το Μουσείο είναι ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα, η εμπειρία μιας δροσερής βραδιάς στο πλαίσιο ενός ατμοσφαιρικού δείπνου μπορεί να μείνει αξέχαστη. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 • Όταν περνά κανείς βιαστικά έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), ίσως δεν αντιληφθεί αμέσως την ύπαρξη της μικρής όασης που κρύβει εντός του. Στη σκιά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας, στο τέλος της πανέμορφης αυλής με τα λουλούδια, βρίσκεται το καφέ-μπιστρό «ILISSIA», ένας χώρος δροσιάς και υψηλής αισθητικής που απευθύνεται σε όσους θέλουν να απολαύσουν καφέ, γλυκό ή ένα ελαφρύ γεύμα, πριν, μετά ή ανεξάρτητα από την επίσκεψή τους στο μουσείο. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 • Το αναψυκτήριο στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου, στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 12), βρίσκεται μέσα σε έναν πανέμορφο κήπο, έκτασης 800 τ.μ., κοσμημένο με φυτά της ελληνικής χλωρίδας αλλά και με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων. Προσφέρεται για δροσερή ανάπαυλα, αλλά και για την παρακολούθηση εκδηλώσεων που συμβαίνουν συχνά. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΧΟΥΝΤΗΣ
 • Στο Κολωνάκι, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, το πρόσφατα ανακαινισμένο αίθριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης συνδυάζει μοναδικά την αισθητική με τη δροσερή ατμόσφαιρα. Με κύρια χαρακτηριστικά τη λιτότητα, την αφαίρεση, το μέτρο και την αρμονία, αποτελεί ένα σύγχρονο σημείο συνάντησης στο κέντρο της πόλης, αποκομμένο ωστόσο από τη βοή της. 
  © ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 • Ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν ότι το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλ. Κλαυθμώνος) αποτελούσε μέρος του συγκροτήματος όπου εγκαταστάθηκε το ζεύγος Όθωνα-Αμαλίας μετά τον γάμο τους. Ίσως όμως ακόμα περισσότεροι να αγνοούν ότι ο κήπος του Μουσείου ήταν μέρος του μεγάλου κήπου που οργάνωσε η Αμαλία το 1836 —ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας- και ο οποίος έφτανε ως την Πλατεία Κολοκοτρώνη (υπάρχει ακόμα ο φοίνικας που φύτεψε η Αμαλία). Εκεί λειτουργεί το Black Duck Garden — Athens City Museum Bistrot, προσφέροντας γευστικούς καφέδες, σνακ, αλλά και κρύα και ζεστά πιάτα, ποικιλία κρασιών και άλλα.

Της Ελένης Μάρκου

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ