ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπάνια στρατιωτικά κράνη  της εποχής  του Ιβάν του Τρομερού στο Μουσείο του Ζβενίγκοραντ
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνια στρατιωτικά κράνη της εποχής του Ιβάν του Τρομερού στο Μουσείο του Ζβενίγκοραντ

Μία συλλογή σπάνιων στρατιωτικών αντικειμένων από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού, μεταξύ των οποίων δύο κράνη που βρέθηκαν το φθινόπωρο του 2015 κοντά στο Ζβενιγκόραντ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κεντρικού κυκλικού αυτοκινητόδρομου, παρέδωσε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ) στο Μουσείο Ιστορίας, Αρχιτεκτονικής και Εικαστικών  Τεχνών  του Ζβενιγκόραντ. 

 Στην ανεύρεση και διάσωση —από την καταστροφή — των σπάνιων αυτών αντικειμένων της εποχής του Ιβάν του τρομερού συνέβαλε ο ισχύων  νόμος  περί «αρχαιολογικών σωστικών  ανασκαφών ».

Ο εν λόγω νόμος επιβάλλει προκαταρκτικά την σύνταξη αρχαιολογικής μελέτης  κατά την εκτέλεση  κατασκευαστικών έργων. Ευρήματα που σχετίζονται με γεγονότα τα οποία  ανάγονται στην  εποχή του Ιβάν του Τρομερού, τα πιο ενδιαφέροντα από τα οποία είναι τα κράνη που φορούσαν στις μάχες, θα είχαν καταστραφεί αν δεν ήταν  σε ισχύ ο εν λόγω νόμος.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής   του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της ΡΑΕ  Νικολάι Μακάροφ, η ανακάλυψη του στρατιωτικού οπλοστασίου της εποχής του Ιβάν του Τρομερού, μας αποκαλύπτει την καθημερινή στρατιωτική ζωή, την στρατιωτική παιδεία που υπήρχε στην Μόσχα της Ρωσίας του 16 αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνει  πως πράγματι λειτουργούν  οι «αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές».    

Ο Μακάροφ επισήμανε ότι κράνη, βρίσκονται σπανίως στις αρχαιολογικές ανασκαφές. «Πριν από αυτή την ανασκαφή, την τελευταία φορά που βρέθηκαν κράνη στην Ρωσία ήταν πριν από 17 χρόνια… Αυτά που βλέπουμε στα μουσεία, είναι μεταγενέστερα ευρήματα που προέρχονται από συλλογές και τα οποία ανάγονται στους νεότερους χρόνους.  Τα κράνη, δεν τα έχαναν στα πεδία των μαχών, γι αυτό και η ανεύρεση  ενός νέου κράνους, συνιστά αρχαιολογικό γεγονός», δήλωσε ο κ. Μακάροφ, επισημαίνοντας ότι τα κράνη που βρέθηκαν, χρονολογικά ανήκουν  στο πρώτο ήμισυ του 16αιώνα.

Πηγή: www.ria.ru