ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Μουσείο θεάτρου Μπαχρούσιν εγκαινιάζει έκθεση προς τιμή της Φαΐνα Ρανέβσκαγια
© Sputnik/Yuriy Somov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο θεάτρου Μπαχρούσιν εγκαινιάζει έκθεση προς τιμή της Φαΐνα Ρανέβσκαγια

Έκθεση-αφιέρωμα για τα 120 χρόνια από τη γέννηση της διάσημης ηθοποιού Φαΐνα Ρανέβσκαγια διοργανώνει το Μουσείο θεάτρου Μπαχρούσιν. Η έκθεση, με τίτλο "Είχα την εξυπνάδα να ζήσω τη ζωή μου με ελαφρομυαλιά", εγκαινιάστηκε στις 26 Αυγούστου και άνοιξε τις πύλες της για το ευρύ κοινό την επομένη, στις 27. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του μουσείου.

Η 27η Αυγούστου, ημέρα που γεννήθηκε η Φαΐνα Ρανέβσκαγια, επελέγη ως ημερομηνία εγκαινίων της αφιερωματικής έκθεσης για τα 120 χρόνια από τη γέννηση της ηθοποιού που γνώρισαν και αγάπησαν εκατομμύρια θεατές. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, αφίσες, βιντεοσκοπήσεις της Ρανέβσκαγια, όπως επίσης και ζωγραφικές απεικονίσεις, επιστολές και τηλεγραφήματα. Τα εκθέματα είναι αποκτήματα του Μουσείου θεάτρου Μπαχρούσιν και του Ρωσικού κρατικού Αρχείου λογοτεχνίας και τέχνης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό σχετικό υλικό με την ηθοποιό, όπως επίσης και των κινηματογραφικών εταιρειών Μόσφιλμ, Λένφιλμ, Κινοστούντια Γκόρκι, της Κεντρικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης του συνδικάτου των εργαζομένων Θεάτρου της Μόσχας και του κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond της Ρωσίας. Το υλικό αυτό πρώτη φορά παρουσιάζεται με συνολικό τρόπο.

Η μορφή της Ρανέβσκαγια βρίθει αντιφάσεων και η ζωή της βρίθει παραδόξων. Η δραματική σχολή την απέρριψε ως "ανίκανη", ωστόσο το 1992 θεωρούνταν μία από τις δέκα καλύτερες ηθοποιούς του εικοστού αιώνα, σύμφωνα με το αγγλικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό "Who is who".

Η Φαΐνα Ρανέβσκαγια επέλεξε για ψευδώνυμο το επίθετο της Λιουμπόφ Αντρέγιεβνα, ηρωίδας του Τσέχωφ από τον "Βυσσινόκηπο", όμως έγινε δημοφιλής στο κοινό χάρη στις εμφανίσεις της που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στον κινηματογράφο.

Η έκθεση του Μουσείου θεάτρου Μπαχρούσιν μας δείχνει την πορεία της ηθοποιού στο θέατρο, που διήρκεσε περισσότερο από 65 χρόνια: από το ντεμπούτο της σε σκηνές μάζας στο θερινό θέατρο της Μαλάχοβκα το 1915, μέχρι τους τελευταίους ρόλους της στο θέατρο Μοσσοβέτ στις αρχές της δεκαετίας του '80 (στην "Παράξενη κυρία Σάβατζ" του Τζων Πάτρικ, στο "Έπειτα σιωπή" —πρόκειται για τη σοβιετική θεατρική εκδοχή του "Τόπο στα νιάτα" σε σενάριο της Βίνια Ντέλμαρ- και στο "Καλή η αλήθεια, αλλά η ευτυχία καλύτερη" του Οστρόφσκι).

Στον μικρό κινηματογράφο της έκθεσης θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταινίες στις οποίες έλαμψε το αστέρι της Ρανέβσκαγια, το "Όνειρο", το "Χαμένο παιδί", "Γεννήθηκα σ' αυτήν εδώ την όχθη", "Άνοιξη", "Έχουνε πατρίδα" κ.α.

Το σημαντικότερο κομμάτι της έκθεσης περιλαμβάνει πορτρέτα των ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της ηθοποιού. Κάθε πορτρέτο συνοδεύεται από σχόλια και ατάκες της Ρανέβσκαγια είτε του εικονιζόμενου προσώπου. Μεταξύ άλλων εικονίζονται οι φίλοι και συνάδελφοι της Ρανέβσκαγια, Όλγα Κνίππερ-Τσέχοβα, Άννα Αχμάτοβα, Νικολάι Ακίμοφ, Αλίσα Κόονεν, Μαξιμιλιάν Βολόσιν, Μπορίς Παστερνάκ, Λιουμπόφ Ορλόβα, Ροστισλάβ Πλιάττ, Αρκάντιι Ράικιν, Ανατόλι Έφρος, Γιούρι Ζαβάντσκι, Όλγκα Μπεργκόλτς, και πολλοί άλλοι. Επίσης εικονίζονται και πρόσωπα που η Ρανέβσκαγια θεωρούσε ινδάλματα και δασκάλους της: ο Αλέξανδρος Πούσκιν, ο Άντον Τσέχωφ, ο Λεβ Τολστόι, ο Κωνσταντίν Στανισλάφσκι, ο Βασίλι Κατσάλοφ, ο Μιχάηλ Ρομμ, ο Σεργκέι Άιζενσταϊν, και ο Αλεξάντρ Ταΐροφ. Συνολικά εκτίθενται περισσότερα από 70 πορτραίτα.

«Ο Γκόρκι έλεγε πως ταλέντο είναι "η πίστη στον εαυτό μας". Όμως εγώ νομίζω πως ταλέντο είναι η δυσπιστία προς τον εαυτό μας και η τυραννική δυσαρέσκεια για τον εαυτό μας, για τα ελαττώματά μας, που, πραγματικά, δεν έχω συναντήσει ποτέ σε μετριότητες», γράφει η Φαΐνα Γεόργκιεβνα Ρανέβσκαγια.

Πηγή: www.ria.ru