ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραστάσεις από το «Θέατρο ποιητών της Μόσχας»
© Sputnik/Eugene Odinokov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραστάσεις από το «Θέατρο ποιητών της Μόσχας»

Στο "Κέντρο δραματουργίας και σκηνοθεσίας" θα ανέβουν δύο παραστάσεις — παραγωγές του «Θεάτρου ποιητών της Μόσχας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακίνησης στο δικό του χώρο στην περιοχή Πατριάρσιε Προυντί, δήλωσε ο διευθυντής του θεάτρου Βλαντισλάβ Μαλένκο.

Το «Θέατρο ποιητών της Μόσχας» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος πολιτισμού του Δήμου της Μόσχας και ως παράρτημα του «Κέντρου δραματουργίας και σκηνοθεσίας» θα εγκατασταθεί σ' έναν από τους χώρους που διαθέτει το Κέντρο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου της Μόσχας Αλεξάντρ Κιμπόφσκι, ο σχεδιασμός αυτός έχει γίνει εδώ και καιρό αλλά δεν είχε κοινωνικό χαρακτήρα. Οι ποιητές συγκεντρώνονταν σε διάφορους χώρους για να διαβάσουν τα ποιήματα τους ενώπιον του κοινού. Μάλιστα, τα μέλη της ποιητικής ομάδας συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην Μόσχα, όπως «Η Νύχτα του Βιβλίου», «η Πόλη των Ποιητών», "Οι Φάροι της Νίκης»" σε θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ ποίησης. Όλα αυτά γινόντουσαν πριν ληφθεί η απόφαση να διατεθεί ένας ξεχωριστός χώρος για το θέατρο, στον οποίο να μπορούν να πάνε όσοι θέλουν και «έχουν την δυνατότητα να πάνε για να ακούσουν τους νέους δημιουργούς, για τους οποίους είναι σημαντικό αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη».

Το Θέατρο θα εγκατασταθεί στο υπόγειο μιας κατοικίας στην περιοχή Πατριάρσιε προυντί, το οποίο αυτή τη στιγμή ανακαινίζεται. Ο Μαλένκο παραδέχθηκε ότι «ο χώρος είναι λιλιπούτειος», αλλά — όπως είπε- ιδανικός «για να γίνονται αποκαλύψεις και να παρουσιάζονται νέοι ποιητές». Ο Μαλένκο, υπολογίζει ότι η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει περί τα πενήντα άτομα, ενώ λέει πως η διακόσμηση και η εσωτερική διαρρύθμιση θα γίνει από τους ίδιους τους συντελεστές του θεάτρου ώστε «να δοθεί ζωή στον χώρο», επισημαίνοντας ότι ήδη πολλοί σύγχρονοι ποιητές επιζητούν συνεργασία με το Θέατρο.

«Έχουμε έναν ολόκληρο καμβά από ιδέες και παρά πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να πειραματισθούν και να βγουν στη σκηνή. Με την Βέρα Παλασκόβαγια και τον Τόλια Μπέλιι έχουμε αρκετές προσδοκίες. Ο Μϊσα Ντόβζενκο θέλει να διοργανώσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Γκενάντι Σπάλικοφ». Η Σάσα Ρέγιεβα με δική μου παράκληση θέλει να διαβάσει στίχους της Αγνής Μπαρτό…» δηλώνει ο Μάλενκο.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι παραστάσεις θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο στους κόλπους του μόνιμου κοινού, αλλά θα προσελκύσουν και νέους θεατές. Προς το παρόν οι εργασίες ανακαίνισης στον νέο χώρο του θεάτρου συνεχίζονται, ενώ το «θέατρο των ποιητών» θα δίνει παραστάσεις στο «Κέντρο δραματουργίας και σκηνοθεσίας».

Πηγή: www.ria.ru