ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
© ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Το ελληνικό περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair — MIBF), θα εγκαινιάσει την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:30, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016, Αριστείδης Μπαλτάς, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του προέδρου του ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Κώστας Γαβρόγλου. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας θα τελέσει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, M.V. Seslavinsky και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) S. Ye. Naryshkin.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια θα ακολουθήσει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις» με ομιλητές τους κ.κ. Μπαλτά, Τσουκαλά, Γαβρόγλου και με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση, Δημήτρη Παπανικολάου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής ανέλαβε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas kai Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.

Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετέχουν, καλύπτοντας τα έξοδα της εκεί παρουσίας τους, τέσσερις εκδοτικοί οίκοι (Εκδόσεις της Εστίας, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Πατάκη), ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε προς τους Έλληνες εκδότες το ΕΙΠ.

Το Ελληνικό Περίπτερο φιλοξενεί περίπου 600 εκδόσεις από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικές της πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής μας, αλλά και των επιστημών και των τεχνών. Οι εκδόσεις διατρέχουν την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τον Διαφωτισμό, τον 20ό αιώνα και φτάνουν έως τη σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν επιστημονικές διαλέξεις, προβολές ελληνικών ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, συναυλία και εργαστήρια ελληνικής γλώσσας, με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών.

Επίσης, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εγκαινιάσει, στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, την έκθεση με τίτλο: «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.». Την έναρξη της έκθεσης θα κηρύξει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ