ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Syros GrEATings»: Φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού στη Σύρο
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Syros GrEATings»: Φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού στη Σύρο

Τι γεύση έχει η νησιώτικη και ταυτόχρονα αστική κουζίνα της Σύρου?

Μπολιασμένη με τα λιτά συστατικά της κυκλαδίτικης κουζίνας, και επηρεασμένη βαθιά από τις κοσμοπολίτικες συναναστροφές της, η Συριανή κουζίνα αποκαλύπτεται και ξαφνιάζει τους ίδιους τους Συριανούς, τους επισκέπτες, τους μυημένους και τους πρωτάρηδες.

Το τριήμερο 16,17 και 18 Σεπτεμβρίου, οι διοργανωτές του φεστιβάλ γαστρονομικού πολιτισμού Syros GrEATings καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τη Σύρο, η οποία — όπως τονίζουν — "θα είναι νοστιμότερη από ποτέ" και, οι επισκέπτες, οι επίτιμοι γευσιγνώστες.

Βότανα και τυροκομικά, λουκούμια, χαλβαδόπιτες και κρασιά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παστελαριές κι άλλα συριανά προϊόντα θα έχουν την τιμιτική τους σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου γαστρονομικού φεστιβάλ, όπου οι μάγειρες των Συριανών εστιατορίων/μελών του δικτύου Aegean Cuisine Cyclades θα ετοιμάσουν συνταγές εμπνευσμένες από την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

Η γαστρονομία της Σύρου ακολούθησε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Aπό τους πρόσφυγες τις Χίου και της Μικράς Ασίας που πρωτοσύστησαν στους συριανούς τα λουκούμια και τα γλυκά του κουταλιού, τους Σμυρνιούς που έφεραν μαζί τους τα μπαχάρια της Ανατολής και τους Καπουτσίνους μοναχούς με τα φραγκόσυκα. Οι σπεσιαλιτέ του νησιού διέφεραν αρκετά από τις συνηθισμένες νησιωτικές λιχουδιές καθώς οι επιρροές από άλλους λαούς επηρέαζαν το κάθε συριανό πιάτο με μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου αποτυπώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που θα φιλοξενείται στην κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου (ωράριο λειτουργίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης).

Στο Βιομηχανικό Μουσείο θα φιλοξενηθεί η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού (καθημερινές 10:00-15:30, Σάββατο 10:00-15:30 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-15:00).

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο χώρος στον θερινό κινηματογράφο "Παλλάς", ετοιμάζεται για να υποδεχθεί live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγειρεύουν συριανή κουζίνα για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους.

Το φεστιβάλ «Syros GrEATings» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Επισιτισμού Σύρου «Τερψιχόρη», ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δικτύου Aegean Cuisine.

Πηγή: Syros GrEATings