ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «θησαυροί» της γιαννιώτικης τέχνης του ασημιού κέρδισαν το ρωσικό κοινό
© Υπηρεσία τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «θησαυροί» της γιαννιώτικης τέχνης του ασημιού κέρδισαν το ρωσικό κοινό

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύει το ρωσικό κοινό για τους «θησαυρούς» της γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοϊας, που φιλοξενούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδα-Ρωσία στο εκθεσιακό συγκρότημα-μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ», της περιφέρειας της Μόσχας, από τις 16 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτιστικού ιδρύματος, την έκθεση με θέμα «Η Τέχνη του Ασημιού των Ιωαννίνων-η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων», έχουν επισκεφθεί, από τις 16 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 5.000 άτομα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί, καθώς στη Ρωσία τα σχολεία ανοίγουν τον Σεπτέμβριο και έχουν, ήδη, ξεκινήσει οργανωμένες επισκέψεις, ενώ, είναι προγραμματισμένες πολλές ακόμη ξεναγήσεις σχολείων από τη Μόσχα. Από τη διεύθυνση του Μουσείου διατυπώθηκε αίτημα προς τον Δήμο Ιωαννιτών για δίμηνη παράταση της έκθεσης και συμφωνήθηκε να δοθεί μία πρώτη 20ήμερη παράταση έως τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, εξετάζεται από όλους τους εμπλεκόμενους, εάν είναι εφικτό, να υπάρξει νέα παράταση και να οριστεί το χρονικό διάστημα, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τεχνικά ζητήματα.

Την έκθεση διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη συνεργασία του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, καθώς και τη συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών, που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία της έκθεσης. Οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό γεγονός την επιλογή του συγκροτήματος «Νέα Ιερουσαλήμ», μεταξύ όλων των μουσείων της Μόσχας, για να φιλοξενήσει και να διοργανώσει την ετήσια απονομή βραβείων για το 2016, του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος της περιφέρειας της Μόσχας, στους τομείς Λογοτεχνίας και Τέχνης. Η θεματολογία που σχετίζεται με την Τέχνη συμπεριλαμβάνει, ήδη, τα εκθέματα της γιαννιώτικης έκθεσης αργυροχοϊας στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό.

Η διοργάνωση της απονομής των βραβείων αποτελεί έναν επιπλέον λόγο, ώστε η διεύθυνση του Μουσείου να ζητά τη δίμηνη παράταση της έκθεσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Στο σχετικό αίτημα επισημαίνει πως αυτό το γεγονός πρόκειται να δώσει στην έκθεση ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Και αυτό γιατί με αφορμή την εκδήλωση απονομής των βραβείων, τον Οκτώβριο, θα την επισκεφτούν και θα ξεναγηθούν σε αυτήν κορυφαίες πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Ρωσίας.

Μ. Τζώρα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ