ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων, στη Μόσχα
© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων, στη Μόσχα

Άλλη μία έκθεση με ελληνικά έργα θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016.

© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η παρουσίαση στο ρωσικό κοινό επιλεγμένων αρχαίων έργων που εικονογραφούν τον μυθικό κόσμο των θεών και ηρώων και προβάλλουν δοξασίες και λατρευτικές πρακτικές, οι οποίες διαμόρφωναν τον κοινωνικό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

Η έκθεση (από τις 15 Νοεμβρίου 2016 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017) θα περιλαμβάνει 136 αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Γλυπτά, αγγεία, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, χάλκινα σκεύη και όπλα, νομίσματα και έργα μικροτεχνίας, πλαισιωμένα από κείμενα, εικόνες και ψηφιακές προβολές και οργανωμένα σε θεματικές ενότητες, συνθέτουν μια οπτικοποιημένη αφήγηση της αρχαιοελληνικής θρησκευτικής συνείδησης. Τη λατρεία και το θεϊκό στοιχείο στους προϊστορικούς πολιτισμούς του Αιγαίου διαδέχθηκε η καθιέρωση του ολυμπιακού δωδεκάθεου, όπως διαμορφώθηκε μέσω του έργου των ποιητών, των καλλιτεχνών του λίθου και της οργανωμένης πολιτείας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι Ολύμπιοι θεοί και αναδεικνύεται η λατρεία τους σε πανελλήνια ιερά και θρησκευτικές εορτές. Η έκθεση κλείνει με τις εμβληματικές για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο μορφές του Ηρακλή και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ