ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ηρώδειο ο «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία  Ρίμας Τούμινας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Ηρώδειο ο «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας

Η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Βαχκτάνγκοφ Ρίμας Τούμινας, θα ανέβει στο Ηρώδειο, σε δύο παραστάσεις  στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε στο Ria Novosti το γραφείο τύπου του θεάτρου.      

Το Θέατρο Βαχτάνγκοφ θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος». Η πρεμιέρα της αρχαίας αυτής ελληνικής τραγωδίας είχε γίνει με εξαιρετική επιτυχία τον Ιούλιο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Ρίμας Τούμινας

«Φοβόμουν τόσο πολύ αυτόν τον χώρο, γιατί ποτέ δεν είχα ανεβάσει και δεν είχα παίξει σ' ένα τέτοιο θέατρο, παραδέχεται ο Τούμινας για να προσθέσει: «Όμως ταυτιστήκαμε τόσο πολύ με την φύση αυτή και τώρα ανυπομονώ να επιστρέψω και να παίξω εκεί ακριβώς σ' αυτόν τον χώρο. Την θεατρική σκηνή βέβαια την φοβάμαι. Αλλά ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει ο ελληνικός χορός».

Η παράσταση θα ανέβει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Το  Ηρώδειο Θέατρο το έχτισε ο Ηρώδης ο Αττικός για να τιμήσει την μνήμη της συζύγου του Ρηγίλλης το 165 π.Χ.

Η ιδέα της παράστασης, ανήκει σε τρεις θεατρικούς  δημιουργούς. Στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ Ρίμας Τούμινας, στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντή του φεστιβάλ Αθηνών Στάθη Λιβαθηνό, και στον διδάκτορα της ιστορίας της τέχνης και ειδήμονα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου Ντμίτρι Τρουμπότσκιν.

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς. Από ρωσικής πλευράς συμμετέχουν ο σκηνογράφος Άντομας  Γιατσόφσκις, ο ενδυματολόγος Μαξίμ Αμπρέσκοφ, ο συνθέτης Φάουστας Λάτενας, η χορογράφος Αντζέλικα Χόλινα, ενώ από ελληνικής πλευράς ο συνθέτης Θοδωρής Αμπαζής. Ερμηνευτές είναι  ηθοποιοί  του θεάτρου Βαχτάνγκοφ ενώ τον χορό απαρτίζουν  έλληνες ηθοποιοί.        

«Αυτό που με ανησυχεί στην αρχαία αυτή ελληνική τραγωδία, η οποία έγινε για μένα κάτι πολύτιμο και κατανοητό, είναι η εντιμότητα, η υπερηφάνεια, η παραδοχή των λαθών μας και η τιμωρία για τα λάθη αυτά, δήλωσε στο Ria Novosti  ο Τούμινας- Που να βρεις σήμερα τέτοιον άνθρωπο;  Ο Οιδίπους  Τύραννος, παρότι υπήρξε άνθρωπος αμαρτωλός και διέπραξε πολλά λάθη στη ζωή του, βρήκε την δύναμη να παραδεχθεί τα λάθη του και να τιμωρήσει τον εαυτό του, κάνοντας έτσι μια ηρωική πνευματική πράξη».    

Πηγή: www.ria.ru