ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι “ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές” ξεκινούν από την Ελλάδα
© Sputnik/Maksim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι “ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές” ξεκινούν από την Ελλάδα

Οι  "ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές", οι οποίες συνιστούν μια δράση  με στόχο την προώθηση της ρωσικής γλώσσας και της ρωσικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης με τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Η ιδέα των «ρωσικών ανθρωπιστικών  αποστολών», ανήκει στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Οργανισμό Rossotrudnichestvo και βασίζεται στην αξιοποίηση  των βέλτιστων εμπειριών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ η  πρώτη σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 2014, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους  γλώσσας και λογοτεχνίας, όπως δήλωσε το  RIA Novosti, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου «Συνέργεια»  Ντμίτρι Τσουμπάροφ. Το Πανεπιστήμιο έχει την ευθύνη της δράσης. Εκτός από τη Γερμανία, «Ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές» έδωσαν το "παρών" στην Πολωνία και την Ισπανία.

Φέτος,  οι "ρωσικές ανθρωπιστικές αποστολές" θα περιοδεύσουν σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Οι   επιστημονικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τους θα ξεκινήσουν από την Ελλάδα και θα συνεχισθούν   στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία. Το πρόγραμμα τους ποικίλει και όπως εκτιμά ο Τσουμπάροφ, θα προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων και των απλών ανθρώπων.

Η νέα σεζόν της δράσης των «αποστολών»  θα εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί η «Εβδομάδα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού» με την συνδρομή της ρωσόφωνης κοινότητας. Η «Εβδομάδα», διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας-  Ελλάδας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στο RIA Novosti η Ελένα Ιβανόβα,    διοργανωτής του φεστιβάλ «Εβδομάδα ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα», η οποία είναι πρόεδρος του Ελληνικής-Ρωσικού Συνδέσμου «Ντρούζμπα» (Φιλία), και αναπληρωτής πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των ρώσων ομογενών. 

Όπως δήλωσε η ίδια, θα γίνουν αρκετοί διαγωνισμοί στους οποίους θα συμμετάσχουν παιδιά και ενήλικες, όπως είναι διαγωνισμός γνώσης τη ρωσικής γλώσσας, ο διαγωνισμός «Ρωσικό τραγούδι». Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για τη ρωσική γλώσσα και το ρωσικό πολιτισμό, όπως και φωτογραφικό υλικό με  αξιοθέατα της Ρωσίας.

Από τη Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην πόλη Κατερίνη, όπου θα προβληθούν ρωσικά ντοκιμαντέρ με θέμα την Ιστορία της Ρωσίας, θα γίνουν σεμινάρια, μια συναυλία με παιδικά σύνολα, διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής και θα προβληθούν επίσης γνωστές παιδικές σειρές.

Από τις 26 Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το σύγχρονο ρωσικό ντιζάιν, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις της ρωσικής κουζίνας και της λαογραφίας, αλλά και διαλέξεις με θέμα τη ρωσική γλώσσα. Το φεστιβάλ, θα ολοκληρωθεί το βράδυ στις 28 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο  «Αλκυονίς», όπως δήλωσε η κ. Ιβάνοβα.

Πηγή: www.ria.ru