ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Χρυσός Διόνυσος στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο, το μεγάλο βραβείο του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο, όπου δόθηκαν τα βραβεία για το Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Η κριτική επιτροπή Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας —αποτελούμενη από τους Ανδρέα Πάντζη, Ρόμπενσον Ντ. Εκσιέλ, Νάνσυ Μπινιαδάκη, Πάνο Παππά και Ανδρέα Σινάνο — τίμησε τον «Κύβο» για την «κατασκευαστική αρτιότητα, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ενάργεια με την οποία ο Αλέξανδρος Σκούρας σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας αναγνωρίσιμα δυσλειτουργικής οικογένειας». Το βραβείο συνοδεύεται από δύο έπαθλα: Η ΕΡΤ προσφέρει 150 ώρες μοντάζ για την δημιουργία της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη και η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

«Δεν το περίμενα με τίποτα. Αφιερώνω το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας, που τους νιώθω σαν οικογένειά μου» δήλωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ευχαριστώντας το φεστιβάλ Δράμας και την κριτική επιτροπή. Ο «Κύβος» αφηγείται την ιστορία ενός άεργου 35αρη (τον υποδύεται ο Μάκης Παπαδημητρίου) που δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του (Σύρμω Κεκέ) και τη μητέρα του(Σοφία Σειρλή), μαζεύονται στο πατρικό τους για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό (Χάρη Τζωρτζάκη) και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, τον «Αργυρό Διόνυσο» απέσπασε η ταινία «Το νανούρισμα της Μαρίας» του Ντίνου Παναγόκου για «τον άρτιο τρόπο με τον οποίο συνυφαίνει την φύση με το ανθρώπινο δράμα». Τιμητική Διάκριση Σεναρίου έλαβε ο Κώστας Γεραμπίνης για το σενάριο της ταινίας «Αόρατος» την οποία και σκηνοθέτησε. Για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία διακρίθηκε η Ιωάννα Τρικενέ που συμμετείχε στην ταινία «Μάγδα» του Δημήτρη Ζούρα και για την καλύτερη ανδρική ο Θωμάς Χαβιανίδης για τη συμμετοχή του στα «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη.

Το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» δόθηκε στην ταινία «Αντίδοτον» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Χαπέσιη για «την τόλμη της να στηλιτεύσει τον πάντα απρόσωπο και καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό μέσα από την αισθητική ενός φιλμ νουάρ». Επιπλέον, το Ειδικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» δόθηκε στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Ummi» που «πραγματεύεται με ευαισθησία και φαντασία μια επίκαιρη καθημερινή τραγωδία», ενώ το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία κέρδισε η Ζακλίν Λέντζου για «την ευρηματική χρήση της τραγικής ειρωνείας και των δραματικών εντάσεων, μέσα από μια γοητευτική κινηματογράφηση» στην ταινία «Αλεπού».

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» δόθηκε στην ταινία της Μαρίας Γκούσκοβα «Η Επιστροφή του Έρκιν» (The Return of Erkin) από τη Ρωσία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ