ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση για τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση για τα 1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος

Η έκθεση «Από την μετάνοια στην ανάσταση της Ρωσίας» που είναι αφιερωμένη στα 1000 χρόνια  ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό, μετά την επίσημη τελετή εγκαινίων που άρχισε με προσευχή στο εμπορικό και εκθεσιακό κέντρο Amber Plaza.

Κατά την διάρκεια της τελετής  των εγκαινίων ητς έκθεσης έγινε αγιασμός της εικόνας των τριών αγίων, του Αγίου Δημητρίου, του Δημητρίου του Ροστόφ και του Δημητρίου  Ντονσκόι. Στην έκθεση εκτίθενται, επίσης, εικόνες της Θεομήτορος, του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, του Αγίου Σέργιου του Ραντόνεζ, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Παναγίας της Μόσχας και άλλων αξιοσέβαστων αγίων. 

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους είναι οι φύλακες της πίστης, της ειρήνης και του χρόνου

Οι μεγαλύτερες εκκλησίες, μονές και παρεκκλήσια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρουσιάζουν στην έκθεση  εικόνες, εκκλησιαστικά αντικείμενα, μοναστηριακά προϊόντα με δωρεάν γευσιγνωσία.    

Όπως δήλωσε στο Ria Novosti ο διοργανωτής της έκθεσης Αλεξέι Μεντβέτιεφ, οι επισκέπτες μπορούν, μεταξύ άλλων, να αγοράσουν νερό και μύρο από την βασιλική του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην ιταλική πόλη Μπάρι. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν  την δυνατότητα να συνομιλήσουν με ιερείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημόσιους   παράγοντες, ενώ ο αγιογράφος Ρομάν Κνιάζεφ θα κάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια αγιογραφίας.   

Το Άγιον Όρος βρίσκεται στην  χερσόνησο του Άθω στην Ελλάδα. Συνιστά ένα από τα βασικά κέντρα  προσκυνήματος της Ορθοδοξίας, όπου διατηρείται αναλλοίωτος από αρχαιοτάτων χρόνων ο μοναστικός τρόπος ζωής. Το 2016 εορτάζονται τα 1000 χρόνια της ρωσικής μοναστικής παρουσίας  στο Άγιον Όρος.

Πηγή: www.ria.ru