ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθεάτρων  Ομπραστσόφ στη Μόσχα
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθεάτρων Ομπραστσόφ στη Μόσχα

To Κουκλοθέατρο στη Μόσχα εγκαινιάζει το  8ο Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθέατρων Ομπραστσόφ, το οποίο "σήκωσε" αυλαία στις 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 30 Οκτωβρίου. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε δύο επετείους, την 115η επέτειο από την γέννηση του Σεργκέι Ομπραστσόφ και  την 85η επέτειο του θεάτρου που φέρει το όνομά του, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν κορυφαίοι κουκλοπαίκτες από 12 χώρες, ενώ το "παρών"δίνουν κουκλοθέατρα από την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία. Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την παράσταση του «Δον Κιχώτη» σε σκηνοθεσία της εγγονής του Σεργκέι Ομπραστσόφ Εκατερίνα. «Φέτος, το σύνθημα του Φεστιβάλ μας είναι «Για πρώτη φορά στη Ρωσία, για πρώτη φορά στη Μόσχα »,  δήλωσε η διευθύντρια του θεάτρου Ιρίνα Κορτσέβνικοβα, προσθέτοντας ότι «αυτή τη φορά θέλουμε να δείξουμε στο κοινό μας,  κουκλοθέατρα που δεν έχουν δώσει ποτέ παραστάσεις στην Μόσχα, να του προσφέρουμε την ευκαιρία να δει τις καλύτερες παραστάσεις κουκλοθεάτρου που παίζονται παγκοσμίως". Σημείωσε, δε, ότι στόχος των διοργανωτών είναι να δείξουν στο κοινό "την πολυμορφία της τέχνης που διακρίνει την κούκλα μαριονέτα η οποία και  πρωταγωνιστεί, η οποία μπορεί να είναι χειροκίνητη και γαντοφορεμένη, μηχανική, ηλεκτρονική, σκιώδης και φυσικά επώνυμη, όπως οι ψάθινες κούκλες  του Ομρπαστσόφ".

Στο πλαίσιο  του φεστιβάλ, από τις 9 έως και τις 13 Οκτωβρίου, θα γίνει διάσκεψη των σκηνοθετών, και θα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Το Διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αρχίσει με  την παράσταση «Η ψυχή του λαού» του Ενρίκε Λάντζα (Enrique Lanza),  που είναι μια από τις ηγετικές μορφές στον χώρο του κουκλοθέατρου και ένας από τους ιδρυτές  του Θεάτρου  Etsetera στη Γρανάδα. Η παράσταση θα ανέβει στις 7 Οκτωβρίου. «Είμαστε ευτυχείς που έχουμε προσκληθεί στο φεστιβάλ Ομπραστσόφ", δήλωσε ο Λάντς, που εμφανίσθηκε στη συνέντευξη Τύπου με την κούκλα τού, που είναι βασικός ήρωας της παράστασης «Η ψυχή του λαού». Αυτή η παράσταση, επικεντρώνεται στις παραδόσεις του κουκλοθεάτρου και στους κουκλοπαίκτες των διαφόρων χωρών. Στην παράσταση, θα προβληθεί κι ένα ντοκιμαντέρ, που αφορά τις συζητήσεις που είχαμε με κουκλοπαίκτες από διάφορες χώρες και, φυσικά, οι ίδιες οι κούκλες».

Ο οικοδεσπότης του φεστιβάλ, το θέατρο Ομπραστσόφ, θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις τον «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία της Εκατερίνας Ομπραστσόβα και την Παράλογη Ημέρα ή οι  Γάμοι του Φίγκαρο», σε σκηνοθεσία Μπόρις Κονσταντίνοφ. Πριν από την έναρξη της παράσταση, στους δρόμους της Μόσχας κυκλοφορούσε ένα ασυνήθιστο λεωφορείο, το οποίο οδηγούσε ο διάσημος παρουσιαστής ψυχαγωγικών προγραμμάτων Απλόμποβ και την παράσταση «Ασυνήθιστη Συναυλία», ο οποίος έκλεισε τα 70.

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε  τους  πρωταθλητές μας, έτσι αποκαλώ τους  πρωταγωνιστές της ‘Ασυνήθιστης Συναυλίας' στη Μόσχα»,  δήλωσε ο Κονσταντίνοφ, ο οποίος είχε την ιδέα αυτή με τον ασυνήθιστο λεωφορείο. Η πανηγυρική έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο « Πάρκο του Ομπραστσόφ», που επαναλειτουργεί έπειτα από μια 20ετία. Εκεί ο κύριος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει την παράσταση που ετοίμασε, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και, φυσικά, των κύριων πρωταγωνιστών του φεστιβάλ που είναι οι κούκλες.

Πηγή: www.ria.ru