ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Θειος Στέπα έγινε 80 ετών», στη Μόσχα
© Sputnik/ Ekaterina Chesnokova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Θειος Στέπα έγινε 80 ετών», στη Μόσχα

Αφιερωμένη στο έργο του Σεργκέι Μιχαλκόφ είναι η έκθεση "Ο Θείος Στέπα έγινε 80 (ετών)", που εγκαινιάστηκε στο πολυκατάστημα της Μόσχας GUM. Στην έκθεση παρουσιάζονται 150 παιδικά έργα που βραβεύθηκαν στον διαγωνισμό παιδικής λογοτεχνίας «Πήρα μολύβι και χαρτί…» που έγινε το 2013. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5 —15 ετών από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της Βαλτικής, την Γερμανία, την Πολωνία, τη Τσεχία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και τις ΗΠΑ. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν Ρώσοι και ξένοι καλλιτέχνες, εικονογράφοι παιδικών βιβλίων.

Η τρίτη γραμμή του πολυκαταστήματος GUM μετατράπηκε σε έναν πραγματικό δρόμο με σπίτια και με στέγες, γραφικές καμάρες και γλάστρες, από τα οποία κρέμονται παιδικές ζωγραφιές. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 80η επέτειο της πρώτης παιδικής ιστορίας του Σεργκέι Μιχαλκόφ που είχε ως ήρωα τον Θείο Στέπα, τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών, που δεν ήταν άλλος από έναν μεγαλόψυχο αστυνομικό «που το επίθετο του ήταν Στεπάνοφ και το όνομα τού Στεπάν». Ο Στεπάν που πάντοτε βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια συλλογή ποιημάτων του Μιχαλκόφ το 1936 και έκτοτε αγαπήθηκε απ' όλους.

Ο καλλιτέχνης του Λαού της Ρωσίας Βίκτορ Τσίζικοφ, που υπήρξε ο δημιουργός του διάσημου αρκούδου Μίσα που έγινε η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, «πήρα μολύβι και χαρτί…», μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης είπε ότι έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία του Μιχαλκόφ, αλλά ποτέ δεν εικονογράφησε τον «Θείο Στέπα». Επισήμανε, μάλιστα, ότι "οι ζωγραφιές των παιδιών μας λένε ότι σήμερα χρειάζεται ο «Θείος Στέπα» ".

Πηγή: www.ria.ru