ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικοί θησαυροί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
© GNTO
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικοί θησαυροί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από τους πλέον εμβληματικούς στον κόσμο. Η κατοίκηση του ελλαδικού χώρου από τη βαθιά προϊστορία, το θαύμα του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, το βυζαντινό κλέος, αλλά και η νεώτερη ιστορία της χώρας εξάπτουν τη φαντασία.

Η Ελλάδα είναι ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος, μέσα στον οποίο συμπλέκονται οι αιώνες, οι επιρροές και η καθημερινή ζωή. Όποιος έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί, θα παρατηρήσει ασφαλώς τη συνέχεια του πολιτισμού, μιας και ακόμα και τα σκεύη καθημερινής χρήσης είναι πανομοιότυπα με αυτά που θα συναντήσει στις προθήκες των μουσείων.

Η αρχαιολογική έρευνα και η συλλεκτική πρακτική δεν σταματάει ποτέ στον ελληνικό χώρο. Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια θησαυροί μιας άλλης εποχής και η αντίληψή μας για το ελληνικό γίγνεσθαι διευρύνεται με κάθε νέα ανακάλυψη. Τα μουσεία αποτελούν κιβωτούς της μνήμης, και αυτή η μνήμη στην Ελλάδα πάει πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο.

Αρχαιολογικά μουσεία: θαυμάζοντας τις απαρχές του ανθρώπου

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία. Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Εκτός από τα μεγάλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαρεί τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα αρχαιολογικά μουσεία βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους ανασκαφής και κρατούν τη σχέση εντοπιότητας ανάμεσα στα ευρήματα και τα αρχαιολογικά πεδία.

Όταν περιπλανηθεί κάποιος στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης και νιώσει τη δύναμη του τόπου, θα συμπληρώσει τη γνώση του για τον υπέροχο πολιτισμό των Καβείρων αποθαυμάζοντας τις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, το Αρχαιολογικό και το Προϊστορικό Μουσείο συμπληρώνουν την εμπειρία της περιήγησης στον θηραϊκό πολιτισμό, που μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο. Στη Δήλο, τους Δελφούς, στην Ελευσίνα, την Ολυμπία, αλλά και στην Αίγινα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, παντού στην Ελλάδα, οι θησαυροί του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού στέκουν ολοζώντανοι μάρτυρες ενός παρελθόντος που Λάμπρυνε την ανθρωπότητα.

© GNTO

Βυζαντινά Μουσεία: μετάξι και πορφύρα

Η βυζαντινή αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες επικράτειες της οικουμένης. Η επέκτασή της, τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο είναι εντυπωσιακή. Ένωσε ηπείρους, πολιτισμούς, κοινωνίες και ανθρώπους, γνώρισε περιόδους άφατης δόξας και χάρισε στον κόσμο μεγάλα πολιτιστικά επιτεύγματα.

Τα 25 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσεία και συλλογές της Ελλάδας δίνουν την ευκαιρία να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με έναν από τους πιο μυσταγωγικούς πολιτισμούς. Η σχέση του Βυζαντίου με την ορθόδοξη ανατολική χριστιανική παράδοση είναι τόσο βαθιά, που δεν νοείται η θρησκεία χωρίς το Βυζάντιο και το Βυζάντιο χωρίς τη θρησκεία. Αυτός ο δεσμός δημιούργησε έργα τέχνης μεγάλης πνευματικότητας, διαποτισμένα από την ευλάβεια της πίστης και το κλέος της κραταιής αυτοκρατορίας. Οι βυζαντινές εκκλησιές και τα μνημεία γίνονται περισσότερο κατανοητά όταν γνωρίσει κάποιος τον πλούτο των μουσείων. Κινητές εικόνες, με την εκτός χρόνου, μετουσιωμένη ορθόδοξη τεχνοτροπία, λειτουργικά σκεύη αιώνων, ψηφιδωτά άφθαστης τέχνης, νομίσματα, κεραμικά στοιχεία, όλα τα εκθέματα των βυζαντινών μουσείων σαγηνεύουν το μυαλό του επισκέπτη. Μια ολόκληρη εποχή προβάλει ανάγλυφη, καθώς μπαίνει κάποιος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, στην Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων στην Κρήτη.

Ιστορικά και λαογραφικά μουσεία: ο αέναος πολιτισμός

Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 50 ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, που διαφυλάττουν τις μνήμες και τις αξίες του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού. Εκτός από αυτές τις μεγάλες εκθέσεις, σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις λειτουργούν μικρές συλλογές, οι οποίες δημιουργούνται από την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας — Θράκης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα, το Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης «Κώστας Φρόντζος», το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα μουσεία και συλλογές κρατούν ζωντανές τις μνήμες ηρωικών εθνικών αγώνων, αλλά αποτυπώνουν και την καθημερινή ζωή μιας εποχής που πέρασε αλλά δεν χάθηκε.

Θεματικά μουσεία: οι ναοί της αφοσίωσης

Η Ελλάδα διαθέτει 18 κεντρικά μουσεία εικαστικών τεχνών, που καλύπτουν μια απέραντη θεματική, από τη ζωγραφική ως τον φιλοτελισμό ως εικαστική τέχνη. Διαθέτει επίσης 3 σπουδαία μουσεία για την τέχνη του θεάτρου, το Μουσείο και Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου, με πολύτιμες συλλογές, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου και σε όλη την επικράτεια λειτουργούν θαυμάσια μουσεία για τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φυσική ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία και, βέβαια, για τη ναυτική τέχνη και ιστορία.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.visitgreece.gr/el/culture/museums

ΠΗΓΗ: GNTO/www.visitgreece.gr