ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ για την αρχαιότερη Μινωική ελιά
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ για την αρχαιότερη Μινωική ελιά

Οι άξονες του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας Ελένης Βλάσση που καταγράφει το διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς, από τα μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα, παρουσιάσθηκαν σε συνέντευξη στο Αρχαίο Ιερό 'Αλσος Καβουσίου και κάτω από την αρχαιότερη Μινωική ελιά όπως χαρακτηρίζεται, παρουσία εκπρόσωπων της περιφέρειας και των δήμων του Λασιθίου αρχαιολόγων και ερευνητών.

Κατά τη συνέντευξη η κ. Ελένη Βλάσση ξεδίπλωσε τις πτυχές που θα αναπτυχθεί το ντοκιμαντέρ με το Ιερό 'Αλσος του Καβουσίου Λασιθίου με τον αρχαίο ελαιώνα και την αρχαιότερη μινωική ελιά, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους Αζοριά, Κάστρο, Βρόντος που το περιβάλουν, τα βυζαντινά εξωκλήσια, τα φαράγγια Μέσωνα και Χαυγά και το δίκτυο μονοπατιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που εστιασθήκαν στο γιατί ονομάζεται το ντοκιμαντέρ «ελαίας δρόμοι» τόνισε ότι όλοι οι δρόμοι ξεκινούσαν από το Ιερό άλσος, τον αρχαίο ελαιώνα και πήγαιναν στους οικισμούς που ήταν μοντέλο της περιοχής και από εκεί ακολουθούσαν τους δρόμους των Μινωιτών σ όλες της χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Πώς παράγεται το ελαιόλαδο;

Επίσης, όπως ανέφερε, από τους δρόμους της ελιάς και τον ιερό ελαιώνα ξεκίνησε η οικονομική κυριαρχία των Μινωιτών στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και σημείωσε ότι ο αρχαίος ελαιώνας ήταν αυτός που άνοιξε τους δρόμους της ελαιοκαλλιέργειας που έδωσε οικονομική ευμάρεια με τους Μινωίτες να μεταφέρουν με τα πλοία τους και να πωλούν το λάδι.

Το ντοκιμαντέρ, πρόσθεσε η κ. Βλάσση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαίου και αναμένεται να προβληθεί στην έναρξη του 4ου Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας τον Αύγουστο του 2107 και στη συνέχεια θα προβληθεί σε 36 χώρες με τις οποίες έχει συνεργασία το φεστιβάλ Ιεράπετρας μεταξύ των όποιων η Ρωσία και η Αμερική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Βλάσση το ντοκιμαντέρ θα κινηθεί σ ένα πολύγωνο αρχαιολογικών χώρων των οικισμών που ήταν μοντέλο στην εποχή του σιδήρου και περικλειόταν, το ιερό άλσος με τον αρχαίο ελαιώνα που ήταν το επίκεντρο από όπου ξεκινούσαν οι δραστηριότητες οι γνώσεις και η καλλιέργεια της ελιάς.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει μια αναδρομή στο χρόνο και παραλληλισμό της ζωής των ανθρώπων της Μινωικής και της σύγχρονης εποχής, καθώς το Καβούσι θεωρήθηκε εξ' αρχής σαν ένα είδος οικισμού — μοντέλου για την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, αφού κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, διατρέχοντας αδιάλειπτα τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας,

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμιεδάκης αναφέρθηκε στη ιστορικότητα της περιοχής και την Μινωική ελιά που βρίσκεται στη μέση του Ιερού άλσους το οποίο περιβάλλεται σε σχήμα ρόμβου από τους αρχαίους οικισμούς «Βρόντος», «Ακρόπολη Αζοριά», «Πλάι του Κάστρου» και Καβούσι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα πόδια της ελιάς βρίσκεται Μινωική έπαυλη και τέσσερα αρχαία ελαιουργεία.

Ακόμη μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για ανάδειξη της περιοχής επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να αναδειχτεί κάθε κλαδί του μνημειακού μας πλούτου.

Κατά τη συνέντευξη μίλησαν ακόμη για το θέμα ο λαογράφος Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης και η αρχαιολόγος Melissa Eaby που αναφέρθηκε στις ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους στην ακρόπολη του Αζοριά που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μέχρι το 600 πΧ υπήρχαν μικροί οικισμοί και από τον 7 και 5 αιώνα πΧ δημιουργείται μεγάλο αστικό μοντέλο πόλης με όλες τις δυνατότητες της ανάπτυξη, οικονομία, εμπόριο κά.

Η αρχαία μινωική ελιά του Καβουσίου

Η αρχαία μινωική ελιά του Καβουσίου είναι ένα από μνημειακά ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην Κρήτη και αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται νότια του χωριού στη περιοχή "Aζοριά" στο κέντρο ενός αρχαίου ελαιώνα μαζί με άλλες ελιές, σε υψόμετρο 252 μέτρα.

To ελαιόδεντρο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως «μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του και λόγω της θέσεως του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βρόντος», «Ακρόπολη Αζοριά», «Πλάι του Κάστρου». Πρόκειται για δέντρο με κορμό τεραστίων διαστάσεων, με περίμετρο 22,10 μ στη βάση και μέγιστη διάμετρο 14,20 μέτρα. Στα ογδόντα εκατοστά από το έδαφος η μέγιστη διάμετρος είναι 4,95 μέτρα και η περίμετρος της στα 14,20 μέτρα.

Οι διαστάσεις του κορμού και η πολύ μεγάλη στηθαία περίμετρός της αρχαιότερης Μινωικής ελιάς, την κατατάσσουν ως την μεγαλύτερη από τα λίγα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο. Ο συμμετρικός κορμός της με εξαιρετικό ανάγλυφο και εσωτερική σπηλαίωση είναι σήμερα κλεισμένος με πέτρες και χώμα για τη διευκόλυνση της συγκομιδής κόμη έχει κλαδευτεί όμορφα και συμμετρικά και φτάνει το ύψος περίπου των επτά μέτρων.

του ανταποκριτή μας Γ. Μυσιρλάκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ