ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τιμώμενη χώρα» η Ελλάδα στο πολιτιστικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
© Sputnik/Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τιμώμενη χώρα» η Ελλάδα στο πολιτιστικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Η Ελλάδα θα είναι «τιμώμενη χώρα» στο διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού.

Το ιδιαίτερο αυτό στάτους της «τιμώμενης χώρας» περιλαμβάνεται στο φόρουμ για πρώτη φορά. Με αφορμή τη διεξαγωγή του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας —Ελλάδας το 2016, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φόρουμ, εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις σύγχρονες πολιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας, όπως και οι ιστορικές και πνευματικές σχέσεις των δύο χωρών. Την επιθυμία του να συμμετάσχει o ίδιος προσωπικά στις επίσημες εκδηλώσεις του Φόρουμ, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα ετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα για κάθε μέρος που αφορά στις εργασίες του φόρουμ: το επίσημο, το επιχειρηματικό και το πολιτιστικό. Η «τιμώμενη χώρα» θα εκπροσωπείται με την παρουσία μιας πολυπληθούς αντιπροσωπείας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως και εκπρόσωποι του πολιτισμού και των τεχνών. Η Ελλάδα θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στους τομείς «Τουρισμός», «Κινηματογράφος» και «Θέατρο».

Επίσης, η Ελλάδα θα παρουσιάσει στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και το Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο διοργανώνεται από το 1955. Σε διάφορες περιόδους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, εμφανίστηκαν η Μαρία Κάλλας, ο Μσιτσλάβ Ροστροπόβιτς, ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Επανειλημμένα στο Φεστιβάλ Αθηνών εμφανίσθηκε το Θέατρο Μπαλσόι. Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις των διευθυντών των διεθνών φεστιβάλ, στις οποίες θα εκπροσωπηθούν και το Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ της Αβινιόν.

«Κεντρικό θέμα του προγράμματος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο ‘Genii loci. Η ελληνική τέχνη από το 1930 έως τις μέρες μας', η οποία θα παρουσιασθεί στο Κρατικό Μανέζ στην Αγία Πετρούπολη. Μια ακόμη εντυπωσιακή εκδήλωση αναμένεται να είναι η νεοελληνική παράσταση ‘Οιδίπους Τύραννος' σε σκηνοθεσία του Ρίμας Τούμινας που θα ανέβει στο Θέατρο Αλεξαντρίνκσι», επισημαίνει το γραφείο Τύπου στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: www.ria.ru