ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δέκα + (πριν και μετά) μεταμορφώσεις από καλλιτέχνες δρόμου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα + (πριν και μετά) μεταμορφώσεις από καλλιτέχνες δρόμου

Η παγκόσμια street art έχει να παρουσιάσει σπουδαία έργα. Και το Bored Panda προσφέρει μια photo gallery με δέκα (και παραπάνω από δέκα) από αυτά.

Δεν συμφωνούν όλοι για την αξία (καλλιτεχνική, συναισθηματική) του γκράφιτι. Πολλοί μιλούν για ρύπανση (οπτική, από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ως κοινωνική ρύπανση).

Τις προάλλες, μια φίλη αναπολούσε δρόμους σε πόλη της Κορσικής, όπου η παρέμβαση των καλλιτεχνών δρόμου επιτρεπόταν μόνον στην άσφαλτο των δρόμων, «περπατούσες και κοιτάζοντας κάτω ως πεζός, έβλεπες ό,τι είχαν δημιουργήσει, οι τοίχοι των κτηρίων ήταν καθαροί».

Αλλά. Το αφιλόξενο οπτικό θέαμα ενός σύγχρονου αστικού κέντρου ζητά μια παρέμβαση, για να τραβήξει την προσοχή του βυθισμένου σε σκέψεις περαστικού, να ανοίξει το μάτι, να απογειωθεί ο νους, να ανοίξουν οι πνεύμονες και να σκάσει (έστω, μισό) χαμόγελο στα χείλη.

Η παγκόσμια street art έχει να παρουσιάσει σπουδαία έργα. Και το Bored Panda (http://www.boredpanda.com/before-after-street-art-boring-wall-transformation/) προσφέρει μια photo gallery με δέκα (και παραπάνω από δέκα) από αυτά. Δύο φωτογραφίες για το κάθε ένα: πώς ήταν ο «καμβάς» πριν από την εικαστική παρέμβαση, πώς μεταμορφώθηκε μετά.

Θαυμαστά. Και το πρώτο είναι στην Αθήνα!