ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερμιτάζ: Συνέχιση της συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία και μετά το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας
© Sputnik/Igor Russak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερμιτάζ: Συνέχιση της συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία και μετά το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις με τα ελληνικά  μουσεία και η συνεργασία θα συνεχισθεί και μετά την ολοκλήρωση του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας Ελλάδας, δήλωσε στο Ria Novosti ο διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην οποία παρουσιάζονται εκθέματα από συλλογές του Ερμιτάζ.  

«Το Αφιερωματικό Έτος έχει τόσες εκδηλώσεις, που χρειαζόμαστε μια μικρή ανάπαυλα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη. Διοργανώσαμε μια πολύ μεγάλη έκθεση από κοινού για το Βυζάντιο και μια επίσης μεγάλη έκθεση στο Ερμιτάζ, όπου παρουσιάσθηκαν εκθέματα από χρυσό των Σκυθών και η κόρη της Ακροπόλεως. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να κάνουμε μια μικρή ανάπαυλα και εν συνεχεία να δούμε τι θα κάνουμε». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πιοτρόφσκι όταν ρωτήθηκε, αν θα υπάρξουν κάποιες ακόμη εκδηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Αφιερωματικού Έτους.       

Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει πολύ καλές σχέσεις με το Μουσείο της Ακρόπολης, θα πάρουμε μια ανάσα και θα σκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε».  

Όπως είπε  ο κ. Πιοτρόφσκι,  υπάρχουν στην Ελλάδα έργα τα οποία θα ήθελε να εκτεθούν στην Ρωσία.

«Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τις  περίφημες βυζαντινές συλλογές, υπάρχει και η συλλογή Κωστάκη, για την οποία είχαμε διεξάγει διαπραγματεύσεις, και κάποτε θα παρουσιάσουμε το ελληνικό της μέρος στο Ερμιτάζ. Ήδη, η συλλογή έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, υποθέταμε να την πάρουμε, αλλά δεν έγινε δυνατόν»  είπε ο Πιοτρόφσκι.       

Ό κ. Πιοτρόφσκι εξέφρασε την γνώμη, ότι μια τέτοια έκθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  μετά από δύο τρία χρόνια, λέγοντας  επίσης ότι το Ερμιτάζ προς το παρόν δεν προγραμματίζει να φέρει κάτι στην Ελλάδα.  

«Μόλις εγκαινιάσαμε μια τεράστια έκθεση. Μια τέτοια έκθεση απαιτεί πολλή δουλειά, χρόνο και χρήματα. Μετά από μια τέτοια έκθεση,  για πέντε χρόνια δεν διοργανώνεται καμία έκθεση», κατέληξε ο διευθυντής του Ερμιτάζ.

Πηγή: www.ria.ru