ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής επιστημονική διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ
© Sputnik/Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής επιστημονική διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ

Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Η Ιστορία της Ελλάδας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας», θα πραγματοποιηθεί, στις 18 Νοεμβρίου, στο κτίριο Σουβάλσκι του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας (MGU).

Η Διάσκεψη διοργανώνεται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνουν αναφορές στις θεμελιώδεις έρευνες και την διδασκαλία στους τομείς της ιστορίας, πολιτισμού και Τέχνης της Αρχαίας Ελλάδας, του Βυζαντίου και της Ελλάδας των Νέων και Νεωτέρων χρόνων, καθώς και στην ιστορία των ρωσο-ελληνικών σχέσεων, που διδάσκονται στην Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου. Συνολικά θα γίνουν 17 εισηγήσεις από διακεκριμένους Ρώσους ιστορικούς.

Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης θα υπάρχει, επίσης, πολιτιστικό πρόγραμμα. Στους χώρους της Σχολής Ιστορίας θα γίνουν τα εγκαίνια μερικών εκθέσεων, όπως είναι οι φωτογραφικές εκθέσεις «Ελλάδα, οι δικές μου στιγμές ευτυχίας», «Άγιο Όρος και Σαλαφκί. Ενότητα άνευ ορίων», όπως και οι «Ελληνικές εθνικές ενδυμασίες».

Εκτός των άλλων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει μια διάλεξη-συναυλία και μια μουσικό- ποιητική βραδιά, στην οποία θα μιλήσει ο ιστορικός τέχνης, συνθέτης της μουσικής για την παράσταση της «Αντιγόνης», και καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Νίκος Ξανθούλης με θέμα «Το άκουσμα της Λύρας του Απόλλωνα, θεωρία και πράξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής».

Η Ημέρας της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στην αίθουσα συναυλιών και συνεδρίων του κτιρίου Σουβαλόφσκι με την συναυλία «Κατά μήκος της θάλασσας, της γαλάζιας θάλασσας…», που θα γίνει προς τιμήν της 10ης επετείου από την ίδρυση του χορευτικού συγκροτήματος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού.

Η διεύθυνση όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, είναι Λομονόσοφσκι προσπέκτ, 26, τμήμα 4.